Banoffee
EkspertOdKuchni
Banoffee to pyszny deser składający się z dwóch głównych składników — bananów i toffi. Jest on popularny na całym świecie i stanowi wyśmienitą kombinację słodkiego smaku bananów i karmelowego toffi. To doskonały wybór zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i miłośników deserów o intensywnym i bogatym smaku. Banoffee świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju przyjęciach, uroczystościach lub po prostu jako codzienny smakołyk. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Banoffee to pyszny deser składający się z dwóch głównych składników — bananów i toffi. Jest on popularny na całym świecie i stanowi wyśmienitą kombinację słodkiego smaku bananów i karmelowego toffi. To doskonały wybór zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i miłośników deserów o intensywnym i bogatym smaku. Banoffee świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju przyjęciach, uroczystościach lub po prostu jako codzienny smakołyk. Życzymy smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g ciastka owsiane
2 szt. banan
0.50 puszka masa kajmakowa
200 g śmietanka 30%
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Pokrusz ciastka w malakserze do uzyskania konsystencji piasku.
Ubij śmietanę mikserem.
Do słoiczków lub szklanek wsyp warstwę pokruszonych ciastek. Następnie przełóż warstwą kajmaku.
Pokrój banany w plastry i przełóż kolejną warstwę deseru.
Na koniec uzupełnij naczynia bitą śmietaną i zostaw w lodówce desery do schłodzenia na co najmniej godzinę.
Przed podaniem posyp kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.