Banoffee
EkspertOdKuchni
Banoffee to pyszny deser składający się z dwóch głównych składników — bananów i toffi. Jest on popularny na całym świecie i stanowi wyśmienitą kombinację słodkiego smaku bananów i karmelowego toffi. To doskonały wybór zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i miłośników deserów o intensywnym i bogatym smaku. Banoffee świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju przyjęciach, uroczystościach lub po prostu jako codzienny smakołyk. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Banoffee to pyszny deser składający się z dwóch głównych składników — bananów i toffi. Jest on popularny na całym świecie i stanowi wyśmienitą kombinację słodkiego smaku bananów i karmelowego toffi. To doskonały wybór zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i miłośników deserów o intensywnym i bogatym smaku. Banoffee świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju przyjęciach, uroczystościach lub po prostu jako codzienny smakołyk. Życzymy smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g ciastka owsiane
2 szt. banan
0.50 puszka masa kajmakowa
200 g śmietanka 30%
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Pokrusz ciastka w malakserze do uzyskania konsystencji piasku.
Ubij śmietanę mikserem.
Do słoiczków lub szklanek wsyp warstwę pokruszonych ciastek. Następnie przełóż warstwą kajmaku.
Pokrój banany w plastry i przełóż kolejną warstwę deseru.
Na koniec uzupełnij naczynia bitą śmietaną i zostaw w lodówce desery do schłodzenia na co najmniej godzinę.
Przed podaniem posyp kakao.