Banany zapiekane w cieście biszkoptowym
lubella
Banany pieczemy na różne sposoby, ale w cieście biszkoptowym, zapieczone na patelni, smakują nam najlepiej! ;) Kto raz spróbuje – zakocha się w tym daniu od razu ♥
Wartości odżywcze na porcję
Energia
622
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Banany pieczemy na różne sposoby, ale w cieście biszkoptowym, zapieczone na patelni, smakują nam najlepiej! ;) Kto raz spróbuje – zakocha się w tym daniu od razu ♥
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
3 szt. jaja l
4 łyżka cukier
40 g masło roztopione
80 g mąka lubella wrocławska
4 szt. banan
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
2 łyżka płatki lubella corn flakes kakao i miód
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę, a białka ubić na sztywno.
Do masy z żółtek wlać roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę i wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Do masy przełożyć ubite białko i delikatnie wmieszać, aby nie stracić puszystości.
Patelnię wysmarować masłem, wysypać równomiernie cukrem i ułożyć banany przekrojone na pół.
Zalać masą biszkoptową i natychmiast przykryć (koniecznie szczelną przykrywką). Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Gorące ciasto posypać płatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
622
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.