Banany zapiekane w cieście biszkoptowym

lubella
Banany zapiekane w cieście biszkoptowym

0

0 / 0

Banany pieczemy na różne sposoby, ale w cieście biszkoptowym, zapieczone na patelni, smakują nam najlepiej! ;) Kto raz spróbuje – zakocha się w tym daniu od razu ♥

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

3 szt. jaja l

4 łyżka cukier

40 g masło roztopione

80 g mąka lubella wrocławska

4 szt. banan

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

2 łyżka płatki lubella corn flakes kakao i miód

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę, a białka ubić na sztywno.

2

Do masy z żółtek wlać roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę i wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Do masy przełożyć ubite białko i delikatnie wmieszać, aby nie stracić puszystości.

3

Patelnię wysmarować masłem, wysypać równomiernie cukrem i ułożyć banany przekrojone na pół.

4

Zalać masą biszkoptową i natychmiast przykryć (koniecznie szczelną przykrywką). Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Gorące ciasto posypać płatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

622

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

100

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły