Banany zapiekane w cieście biszkoptowym
lubella
Banany pieczemy na różne sposoby, ale w cieście biszkoptowym, zapieczone na patelni, smakują nam najlepiej! ;) Kto raz spróbuje – zakocha się w tym daniu od razu ♥
0
0 / 0
Banany pieczemy na różne sposoby, ale w cieście biszkoptowym, zapieczone na patelni, smakują nam najlepiej! ;) Kto raz spróbuje – zakocha się w tym daniu od razu ♥
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
3 szt. jaja l
4 łyżka cukier
40 g masło roztopione
80 g mąka lubella wrocławska
4 szt. banan
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżka płatki lubella corn flakes kakao i miód
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę, a białka ubić na sztywno.
Do masy z żółtek wlać roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę i wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Do masy przełożyć ubite białko i delikatnie wmieszać, aby nie stracić puszystości.
Patelnię wysmarować masłem, wysypać równomiernie cukrem i ułożyć banany przekrojone na pół.
Zalać masą biszkoptową i natychmiast przykryć (koniecznie szczelną przykrywką). Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Gorące ciasto posypać płatkami.