Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
cynamon
1 Litr
Olej sojowy
0.8 Szklanki
mąka pszenna tortowa
4 Sztuki
banan
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
Sezam nasiona
2 Łyżki
cukier
0.5 Szczypty
sól
0.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zmiksować jaja z cukrem, dolać mleko, wsypać mąkę i jeszcze około 3-5 minut miksować. Sezam wyprażyć na patelni, zmielić na mąkę np.: w młynku do kawy i dosypać do masy. Wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół (wzdłuż) i wrzucać do ciasta( konsystencja gęstej śmietany). Wybierać łyżką i kłaść na głęboki olej rozgrzany do temperatury ok 160 stopni. Piec około 3 minut do zarumienienia. Podawać gorące potrzepane cynamonem lub z bitą śmietana, albo np. z czekolada lub galaretką owocową…. Resztki ciasta lać łyżka na gorący olej wyjdzie coś w rodzaju faworków. Bardzo smaczne danie polecam!

Opis

Smaczny deser z orientalną nutką.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!