0

Składniki

1 Szczypta
cynamon
1 Litr
Olej sojowy
0.8 Szklanki
mąka pszenna tortowa
4 Sztuki
banan
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
Sezam nasiona
2 Łyżki
cukier
0.5 Szczypty
sól
0.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zmiksować jaja z cukrem, dolać mleko, wsypać mąkę i jeszcze około 3-5 minut miksować. Sezam wyprażyć na patelni, zmielić na mąkę np.: w młynku do kawy i dosypać do masy. Wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół (wzdłuż) i wrzucać do ciasta( konsystencja gęstej śmietany). Wybierać łyżką i kłaść na głęboki olej rozgrzany do temperatury ok 160 stopni. Piec około 3 minut do zarumienienia. Podawać gorące potrzepane cynamonem lub z bitą śmietana, albo np. z czekolada lub galaretką owocową…. Resztki ciasta lać łyżka na gorący olej wyjdzie coś w rodzaju faworków. Bardzo smaczne danie polecam!

Opis

Smaczny deser z orientalną nutką.

Podobne przepisy

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Łatwy Do 15 min
Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy

Łatwy Do 40 min
Cynamonowo-wiśniowy omlet bezglutenowy

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!