Banany w cieście sezamowym

m7
Banany w cieście sezamowym

0

0 / 0

Smaczny deser z orientalną nutką.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. cynamon

1 l olej sojowy

0.80 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. banan

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka sezam nasiona

2 łyżka cukier

0.50 szczyp. sól

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

Przygotowanie


1

Zmiksować jaja z cukrem, dolać mleko, wsypać mąkę i jeszcze około 3-5 minut miksować. Sezam wyprażyć na patelni, zmielić na mąkę np.: w młynku do kawy i dosypać do masy. Wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół (wzdłuż) i wrzucać do ciasta( konsystencja gęstej śmietany). Wybierać łyżką i kłaść na głęboki olej rozgrzany do temperatury ok 160 stopni. Piec około 3 minut do zarumienienia. Podawać gorące potrzepane cynamonem lub z bitą śmietana, albo np. z czekolada lub galaretką owocową…. Resztki ciasta lać łyżka na gorący olej wyjdzie coś w rodzaju faworków. Bardzo smaczne danie polecam!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1790

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

172

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły