Banany w cieście sezamowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Banany w cieście sezamowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973161477.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny deser z orientalną nutką.
0
0 / 0
Smaczny deser z orientalną nutką.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. cynamon
1 l olej sojowy
0.80 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. banan
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka sezam nasiona
2 łyżka cukier
0.50 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Zmiksować jaja z cukrem, dolać mleko, wsypać mąkę i jeszcze około 3-5 minut miksować. Sezam wyprażyć na patelni, zmielić na mąkę np.: w młynku do kawy i dosypać do masy. Wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół (wzdłuż) i wrzucać do ciasta( konsystencja gęstej śmietany). Wybierać łyżką i kłaść na głęboki olej rozgrzany do temperatury ok 160 stopni. Piec około 3 minut do zarumienienia. Podawać gorące potrzepane cynamonem lub z bitą śmietana, albo np. z czekolada lub galaretką owocową…. Resztki ciasta lać łyżka na gorący olej wyjdzie coś w rodzaju faworków. Bardzo smaczne danie polecam!