Bananowiec na zimno
m7
1
0 / 0
Idealne ciasto na upalne dni
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. banan
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. galaretka
1 szt. galaretka pomarańczowa
15 dek. masło
20 dek. biszkopty
Przygotowanie
1
Średniej wielkości tortownicę wyłożyć biszkoptami.
2
Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić.
3
Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącymi galaretkami agrestowymi i bananami.
4
Masę bananową przełożyć do tortownicy na ułożone wcześniej biszkopty.
5
Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
6
Galaretkę pomarańczową(lub truskawkową) rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.