Bananowe cynamonki z kajmakowym kremem

Lubella

Bananowe cynamonki z kajmakowym kremem to prosty sposób na domowe drożdżówki w słodszej i bardziej owocowej wersji. Dzięki bananom nadzienie jest wilgotne i ma wyraźny smak, a samo ciasto pozostaje miękkie nawet następnego dnia. To dobry pomysł na weekendowy wypiek albo coś słodkiego do kawy, zwłaszcza jeśli szukasz jesiennych drożdżówek, które smakują inaczej niż klasyczne cynamonki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Bananowe cynamonki z kajmakowym kremem to prosty sposób na domowe drożdżówki w słodszej i bardziej owocowej wersji. Dzięki bananom nadzienie jest wilgotne i ma wyraźny smak, a samo ciasto pozostaje miękkie nawet następnego dnia. To dobry pomysł na weekendowy wypiek albo coś słodkiego do kawy, zwłaszcza jeśli szukasz jesiennych drożdżówek, które smakują inaczej niż klasyczne cynamonki.
15
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Ciasto
125 ml mleko
0.50 łyżka cukier
1.50 łyżecz. drożdże instant
285 g mąka pszenna lubella
30 g masło roztopione
40 g cukier
1 szt. banany dojrzałe
1 szczyp. sól
Nadzienie bananowe
25 g masło
2 łyżka cukier trzcinowy
6 g cynamon
1.50 szt. banany dojrzałe
0.50 łyżka cukier
Krem kajmakowy
85 g serek śmietankowy
1 łyżka kajmak
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
W misce wymieszaj letnie mleko, ½ łyżki cukru i drożdże instant. Odstaw na 5 minut.
Dodaj rozgniecionego banana, roztopione masło, 40 g cukru i szczyptę soli, wymieszaj.
Stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając ciasto ręką lub mikserem z hakiem (ok. 7–10 minut), aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Przygotowanie nadzienia
W malakserze zmiksuj banany z cukrem trzcinowym i cynamonem na gładką, słodką pastę.

Przełóż zmiksowane banany na patelnię z roztopionym masłem i smaż na średnim ogniu ok. 5–7 minut, aż masa odparuje, zgęstnieje i lekko ściemnieje. Odstaw do przestudzenia.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt (ok. 25×35 cm).
Posmaruj całą powierzchnię nadzieniem bananowo-cynamonowym.

Posyp jeszcze cienką warstwą cukru i odrobiną cynamonu. Zwiń ciasto w rulon.

Pokrój wałek z ciasta na 6 równych kawałków.

Pieczenie
Ułóż cynamonki w formie wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw odstępy).

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20–30 minut.
Piecz w 180°C przez ok. 25 minut, aż będą złociste.

Wystudź lekko przed nałożeniem kremu.
Krem kajmakowy
W misce wymieszaj serek śmietankowy z kajmakiem na gładki krem.
Nałóż krem na ciepłe, ale nie gorące cynamonki.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.