Bananowe cynamonki z kajmakowym kremem

Lubella
Bananowe cynamonki z kajmakowym kremem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bananowe cynamonki z kajmakowym kremem to prosty sposób na domowe drożdżówki w słodszej i bardziej owocowej wersji. Dzięki bananom nadzienie jest wilgotne i ma wyraźny smak, a samo ciasto pozostaje miękkie nawet następnego dnia. To dobry pomysł na weekendowy wypiek albo coś słodkiego do kawy, zwłaszcza jeśli szukasz jesiennych drożdżówek, które smakują inaczej niż klasyczne cynamonki.

15

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Ciasto

125 ml mleko

0.50 łyżka cukier

1.50 łyżecz. drożdże instant

285 g mąka pszenna lubella

30 g masło roztopione

40 g cukier

1 szt. banany dojrzałe

1 szczyp. sól

Nadzienie bananowe

25 g masło

2 łyżka cukier trzcinowy

6 g cynamon

1.50 szt. banany dojrzałe

0.50 łyżka cukier

Krem kajmakowy

85 g serek śmietankowy

1 łyżka kajmak

Przygotowanie


W misce wymieszaj letnie mleko, ½ łyżki cukru i drożdże instant. Odstaw na 5 minut.

Dodaj rozgniecionego banana, roztopione masło, 40 g cukru i szczyptę soli, wymieszaj.

Stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając ciasto ręką lub mikserem z hakiem (ok. 7–10 minut), aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Krok 4

W malakserze zmiksuj banany z cukrem trzcinowym i cynamonem na gładką, słodką pastę.

Krok 1

Przełóż zmiksowane banany na patelnię z roztopionym masłem i smaż na średnim ogniu ok. 5–7 minut, aż masa odparuje, zgęstnieje i lekko ściemnieje. Odstaw do przestudzenia.

Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt (ok. 25×35 cm).

Posmaruj całą powierzchnię nadzieniem bananowo-cynamonowym.

Krok 4

Posyp jeszcze cienką warstwą cukru i odrobiną cynamonu. Zwiń ciasto w rulon.

Krok 5

Pokrój wałek z ciasta na 6 równych kawałków.

Krok 6

Ułóż cynamonki w formie wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw odstępy).

Krok 1

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20–30 minut.

Piecz w 180°C przez ok. 25 minut, aż będą złociste.

Krok 3

Wystudź lekko przed nałożeniem kremu.


W misce wymieszaj serek śmietankowy z kajmakiem na gładki krem.

Nałóż krem na ciepłe, ale nie gorące cynamonki.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura piekarnika180°C
Czas pieczenia25minut
Czas wyrastania ciasta1godzina
Czas drugiego wyrastania20minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

396

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły