Banana bread z kokosem i limonką

m7
Banana bread z kokosem i limonką

0

0 / 0

Kokos i limonka w jednym cieście.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

60 g masło

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. wiórki kokosowe

0.75 szkl. cukier

0.30 szkl. jogurt naturalny

2 szt. banan

2 szt. jajko

3 łyżka rum

1.50 łyżka sok z limonek

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąkę, kokos, cukier, sodę i sól). Banany obieramy ze skórki, dajemy do drugiej miski razem z sokiem z limonki i rozgniatamy widelcem na jednolitą, gładką papkę. Do bananów dodajemy jajka, jogurt, rum, roztopione masło i energicznie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy się przejmować, że ciasto ma grudkowatą strukturę.

2

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy olejem. Wierzch ciasta posypujemy kokosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

3

Moj ma kolor żółty bo taki kokos - barwiony.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły