Banana bread z kokosem i limonką

m7
Banana bread z kokosem i limonką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kokos i limonka w jednym cieście.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

60 g masło

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. wiórki kokosowe

0.75 szkl. cukier

0.30 szkl. jogurt naturalny

2 szt. banan

2 szt. jajko

3 łyżka rum

1.50 łyżka sok z limonek

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąkę, kokos, cukier, sodę i sól). Banany obieramy ze skórki, dajemy do drugiej miski razem z sokiem z limonki i rozgniatamy widelcem na jednolitą, gładką papkę. Do bananów dodajemy jajka, jogurt, rum, roztopione masło i energicznie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy się przejmować, że ciasto ma grudkowatą strukturę.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy olejem. Wierzch ciasta posypujemy kokosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

Moj ma kolor żółty bo taki kokos - barwiony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

289

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły