0

Składniki

80 Gramów
cukier
75 Gramów
mąka
3 Sztuki
jajko
1 Sztuka
Marmolada różana
4 Łyżki
Mak niebieski
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce . cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszystości. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy. Posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie się piekarnika mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu od razu do piekarnika. Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem.

Opis

Baletki - ciastka mojego dzieciństwa dość żadko już spotykane

Podobne przepisy

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciasteczka owsiane z dżemem

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowe Pancakes

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!