0

Składniki

80 Gramów
cukier
75 Gramów
mąka
3 Sztuki
jajko
1 Sztuka
Marmolada różana
4 Łyżki
Mak niebieski
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce . cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszystości. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy. Posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie się piekarnika mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu od razu do piekarnika. Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem.

Opis

Baletki - ciastka mojego dzieciństwa dość żadko już spotykane

Podobne przepisy

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz.

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 20 min.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz.

Mini Pączki kakaowe

Średni Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!