Bakłażany w sosie sojowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bakłażany w sosie sojowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975974698.jpeg&w=3840&q=75)
Bakłażany są znane od wieków również w Chinach i ten przepis właśnie stamtąd pochodzi. Oczywiście nie mamy szans, by przygotować bakłażan dokładnie tak, jak w Chinach, ale? będziemy smakiem choć trochę bliżej tego odległego kraju. Kiedyś tam naprawdę ciekawie gotowano.
3
0 / 0
Bakłażany są znane od wieków również w Chinach i ten przepis właśnie stamtąd pochodzi. Oczywiście nie mamy szans, by przygotować bakłażan dokładnie tak, jak w Chinach, ale? będziemy smakiem choć trochę bliżej tego odległego kraju. Kiedyś tam naprawdę ciekawie gotowano.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól biała
2 szt. bakłażan
1 szt. cebula
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka wermut wytrawny
1 łyżka sok cytrynowy
2 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Nie obrane bakłażany pokrajać w plastry.
Cebulę posiekać.
Sos sojowy i wermut zmieszać w miseczce.
Rozgrzać olej na patelni, smażyć cebulę, dodać bakłażany.
Dodać 1/2 szklanki wody, mieszając dusić 10 minut.
Dodać sos sojowy wymieszany z pozostałymi składnikami i poddusić.
Przyprawić solą i pieprzem.