Bakłażany w sosie sojowym

m7
Bakłażany w sosie sojowym

3

0 / 0

Bakłażany są znane od wieków również w Chinach i ten przepis właśnie stamtąd pochodzi. Oczywiście nie mamy szans, by przygotować bakłażan dokładnie tak, jak w Chinach, ale? będziemy smakiem choć trochę bliżej tego odległego kraju. Kiedyś tam naprawdę ciekawie gotowano.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól biała

2 szt. bakłażan

1 szt. cebula

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka wermut wytrawny

1 łyżka sok cytrynowy

2 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Nie obrane bakłażany pokrajać w plastry.

2

Cebulę posiekać.

3

Sos sojowy i wermut zmieszać w miseczce.

4

Rozgrzać olej na patelni, smażyć cebulę, dodać bakłażany.

5

Dodać 1/2 szklanki wody, mieszając dusić 10 minut.

6

Dodać sos sojowy wymieszany z pozostałymi składnikami i poddusić.

7

Przyprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

461

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły