Bakłażany po kaszubsku

Łowicz
Bakłażany po kaszubsku

0

0 / 0

Bakłażany po kaszubsku to smaczna przystawka, która zachwyci miłośników słodko-kwaśnych smaków i aromatycznych przypraw. Delikatne plastry bakłażana wypełnione wyrazistym farszem z pomidorów, rodzynek i nutą goździków świetnie smakują samodzielnie, z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych. Roladki najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce, gdy składniki idealnie się przegryzą. To doskonały wybór na rodzinne spotkania lub jako ciekawa przekąska na przyjęcia. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szt. bakłażan

2 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 łyżka cukier

50 g ocet jabłkowy

100 g rodzynki

2 szt. goździki

2 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Bakłażany kroimy w plastry około 1-2 centymetry. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

Na dużej patelni podsmażamy plastry bakłażanu z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odstawiamy na bok.

3

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę.

4

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rodzynki, puszkę pomidorów, goździki, ziele angielskie i liść laurowy. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

5

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dodajemy ocet jabłkowy. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, aż farsz będzie gęsty.

6

Po wysmażeniu odstawiamy farsz na bok do ostudzenia.

7

Za pomocą łyżki kładziemy farsz na plastry bakłażana i zawijamy w roladkę.

8

Roladki układamy ciasno w pojemniku, tak aby były ułożone jeden obok drugiego.

9

Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.

10

Bakłażany po kaszubsku podajemy z posiekaną świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły