Bakłażany po kaszubsku
Łowicz
Bakłażany po kaszubsku to smaczna przystawka, która zachwyci miłośników słodko-kwaśnych smaków i aromatycznych przypraw. Delikatne plastry bakłażana wypełnione wyrazistym farszem z pomidorów, rodzynek i nutą goździków świetnie smakują samodzielnie, z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych. Roladki najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce, gdy składniki idealnie się przegryzą. To doskonały wybór na rodzinne spotkania lub jako ciekawa przekąska na przyjęcia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bakłażany po kaszubsku to smaczna przystawka, która zachwyci miłośników słodko-kwaśnych smaków i aromatycznych przypraw. Delikatne plastry bakłażana wypełnione wyrazistym farszem z pomidorów, rodzynek i nutą goździków świetnie smakują samodzielnie, z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych. Roladki najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce, gdy składniki idealnie się przegryzą. To doskonały wybór na rodzinne spotkania lub jako ciekawa przekąska na przyjęcia. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szt. bakłażan
2 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 łyżka cukier
50 g ocet jabłkowy
100 g rodzynki
2 szt. goździki
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Bakłażany kroimy w plastry około 1-2 centymetry. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na dużej patelni podsmażamy plastry bakłażanu z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rodzynki, puszkę pomidorów, goździki, ziele angielskie i liść laurowy. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dodajemy ocet jabłkowy. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, aż farsz będzie gęsty.
Po wysmażeniu odstawiamy farsz na bok do ostudzenia.
Za pomocą łyżki kładziemy farsz na plastry bakłażana i zawijamy w roladkę.
Roladki układamy ciasno w pojemniku, tak aby były ułożone jeden obok drugiego.
Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.
Bakłażany po kaszubsku podajemy z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.