Bakłażany faszerowane mięsem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
eluchap
![Bakłażany faszerowane mięsem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974660478.jpeg&w=3840&q=75)
Bakłażany można zastąpić cukinią.Polecam na ciepło i na zimno
0
0 / 0
Bakłażany można zastąpić cukinią.Polecam na ciepło i na zimno
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 śmietana 12%
400 g mięso mielone
1.50 szkl. ryż biały
3 szt. bakłażan
1 szt. cebula
2 szt. jajka przepiórcze
2 łyżka nać pietruszki
1 łyżka sól, pieprz
1 łyżka oregano
Przygotowanie
Bakłażany umyjemy i roimy na pół, usuwamy miąższ.
Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny Kiedy puszczą sok płuczemy i osuszamy
Mięso mielone,posiekaną podsmażoną na margarynie cebulę, jaja, ryż, posiekaną pietruszkę sól, pieprz,wszystko dokładnie łączymy. Nadziewamy farszem bakłażany.
Układamy na blasze wysmarowanej oliwą i podlaną wodą.
Zapiekamy przez 50 minut, w temperaturze 180 minut (dolewamy wodę)10 minut przed końcem zapiekania bakłażany podlewamy śmietaną
A przed podaniem posypujemy odrobiną majeranku, bazylii, oregano.