Bakłażany faszerowane mięsem

eluchap
Bakłażany faszerowane mięsem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bakłażany można zastąpić cukinią.Polecam na ciepło i na zimno

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 śmietana 12%

0

400 g mięso mielone

1.50 szkl. ryż biały

3 szt. bakłażan

1 szt. cebula

2 szt. jajka przepiórcze

2 łyżka nać pietruszki

1 łyżka sól, pieprz

1 łyżka oregano

Przygotowanie


Bakłażany umyjemy i roimy na pół, usuwamy miąższ.

Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny Kiedy puszczą sok płuczemy i osuszamy

Mięso mielone,posiekaną podsmażoną na margarynie cebulę, jaja, ryż, posiekaną pietruszkę sól, pieprz,wszystko dokładnie łączymy. Nadziewamy farszem bakłażany.

Układamy na blasze wysmarowanej oliwą i podlaną wodą.

Zapiekamy przez 50 minut, w temperaturze 180 minut (dolewamy wodę)10 minut przed końcem zapiekania bakłażany podlewamy śmietaną

A przed podaniem posypujemy odrobiną majeranku, bazylii, oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

420

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły