Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

Łowicz
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

0

0 / 0

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym to doskonały wybór fanów intensywnych smaków i aromatycznych dań. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, elegancką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, gdzie każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Połączenie delikatnego bakłażana z soczystym mięsem mielonym i zapiekanym serem jest wyjątkowo smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Życzymy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. bakłażan

400 g mięso mielone z szynki wieprzowej

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

6 łyżka olej roślinny

1 łyżecz. pieprz kolorowy

1 łyżecz. papryka słodka

100 g ser tarty

0.50 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na pół. Naciąć w szachownicę miąższ. Polać łyżką oleju oraz posolić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.

2

Mięso wymieszać z pieprzem kolorowym oraz słodką papryką. Na patelni przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i usmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą.

3

Upieczone bakłażany wyjąć z piekarnika, wydrążyć miąższ, tworząc miejsce na mięsny farsz.

4

Wydrążony miąższ bakłażanów dodać do mięsa i wymieszać.

5

Nadziać farszem bakłażany, posypać serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

6

Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły