Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Łowicz
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym to doskonały wybór fanów intensywnych smaków i aromatycznych dań. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, elegancką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, gdzie każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Połączenie delikatnego bakłażana z soczystym mięsem mielonym i zapiekanym serem jest wyjątkowo smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym to doskonały wybór fanów intensywnych smaków i aromatycznych dań. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, elegancką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, gdzie każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Połączenie delikatnego bakłażana z soczystym mięsem mielonym i zapiekanym serem jest wyjątkowo smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Życzymy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. bakłażan
400 g mięso mielone z szynki wieprzowej
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
6 łyżka olej roślinny
1 łyżecz. pieprz kolorowy
1 łyżecz. papryka słodka
100 g ser tarty
0.50 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na pół. Naciąć w szachownicę miąższ. Polać łyżką oleju oraz posolić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
Mięso wymieszać z pieprzem kolorowym oraz słodką papryką. Na patelni przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i usmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą.
Upieczone bakłażany wyjąć z piekarnika, wydrążyć miąższ, tworząc miejsce na mięsny farsz.
Wydrążony miąższ bakłażanów dodać do mięsa i wymieszać.
Nadziać farszem bakłażany, posypać serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Podawać z posiekanym szczypiorkiem.