Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym

Łowicz
Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym to pyszne i sycące danie, które łączy w sobie aromaty śródziemnomorskiej kuchni. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogatym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu fanom warzyw. To idealny wybór na lekki obiad lub kolację. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g passata pomidorowa łowicz

2 szt. bakłażan

2 szt. papryka czerwona

2 szt. pomidory żółte

4 szt. ząbki czosnku

2 łodyga bazylia

4 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. mozzarella

1 łyżecz. suszone oregano

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Bakłażany pokroić w centymetrowej grubości talarki.

2

Ułożyć na blaszce i posolić. Odstawić na 20 minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać odrobiną oliwy i obsmażyć na patelni grillowej z obu stron.

3

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, przekroić na pół, posolić i upiec w piekarniku ustawionym na 220°C. Przestudzić i ściągnąć skórkę.

4

Do wysokiej patelni wlać odrobinę oliwy i dodać posiekany czosnek. Układać warstwy warzyw, każdą doprawiając oregano, solą oraz pieprzem — kolejno bakłażany, pomidory, paprykę.

5

Wierzch zapiekanki polać passatą pomidorową oraz odrobiną oliwy. Dodać kilka liści bazylii oraz poszarpaną kulkę mozzarelli.

6

Całość zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15 - 20 minut.

7

Przed podaniem udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły