Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym
Łowicz
Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym to pyszne i sycące danie, które łączy w sobie aromaty śródziemnomorskiej kuchni. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogatym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu fanom warzyw. To idealny wybór na lekki obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym to pyszne i sycące danie, które łączy w sobie aromaty śródziemnomorskiej kuchni. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogatym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu fanom warzyw. To idealny wybór na lekki obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g passata pomidorowa łowicz
2 szt. bakłażan
2 szt. papryka czerwona
2 szt. pomidory żółte
4 szt. ząbki czosnku
2 łodyga bazylia
4 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. mozzarella
1 łyżecz. suszone oregano
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażany pokroić w centymetrowej grubości talarki.
Ułożyć na blaszce i posolić. Odstawić na 20 minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać odrobiną oliwy i obsmażyć na patelni grillowej z obu stron.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, przekroić na pół, posolić i upiec w piekarniku ustawionym na 220°C. Przestudzić i ściągnąć skórkę.
Do wysokiej patelni wlać odrobinę oliwy i dodać posiekany czosnek. Układać warstwy warzyw, każdą doprawiając oregano, solą oraz pieprzem — kolejno bakłażany, pomidory, paprykę.
Wierzch zapiekanki polać passatą pomidorową oraz odrobiną oliwy. Dodać kilka liści bazylii oraz poszarpaną kulkę mozzarelli.
Całość zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15 - 20 minut.
Przed podaniem udekorować świeżymi liśćmi bazylii.