Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym
Łowicz
Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym to pyszne i sycące danie, które łączy w sobie aromaty śródziemnomorskiej kuchni. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogatym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu fanom warzyw. To idealny wybór na lekki obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bakłażan z papryką i mozzarellą zapiekany w sosie pomidorowym to pyszne i sycące danie, które łączy w sobie aromaty śródziemnomorskiej kuchni. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogatym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu fanom warzyw. To idealny wybór na lekki obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g passata pomidorowa łowicz
2 szt. bakłażan
2 szt. papryka czerwona
2 szt. pomidory żółte
4 szt. ząbki czosnku
2 łodyga bazylia
4 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. mozzarella
1 łyżecz. suszone oregano
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażany pokroić w centymetrowej grubości talarki.
Ułożyć na blaszce i posolić. Odstawić na 20 minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać odrobiną oliwy i obsmażyć na patelni grillowej z obu stron.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, przekroić na pół, posolić i upiec w piekarniku ustawionym na 220°C. Przestudzić i ściągnąć skórkę.
Do wysokiej patelni wlać odrobinę oliwy i dodać posiekany czosnek. Układać warstwy warzyw, każdą doprawiając oregano, solą oraz pieprzem — kolejno bakłażany, pomidory, paprykę.
Wierzch zapiekanki polać passatą pomidorową oraz odrobiną oliwy. Dodać kilka liści bazylii oraz poszarpaną kulkę mozzarelli.
Całość zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15 - 20 minut.
Przed podaniem udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.