Bakłażan smażony w panierce
m7
Takiego bakłażana robiła mi mama, kiedy byłam jeszcze mała. Teraz mogę go sobie sama zrobić. Przypuszczam, że danie pochodzi z grecji, bo tam bakłażany używa się bardzo często w kuchni.
3
3.1 / 38
Takiego bakłażana robiła mi mama, kiedy byłam jeszcze mała. Teraz mogę go sobie sama zrobić. Przypuszczam, że danie pochodzi z grecji, bo tam bakłażany używa się bardzo często w kuchni.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 łyżecz. sól biała
0.50 szkl. bułka tarta
1 szt. bakłażan
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej
Przygotowanie
Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, moczymy w jajku roztrzepanym z solą, a następnie panierujemy w bułce.
Smażymy na dość dużej ilości rozgrzanego oleju (w razie potrzeby podlewamy) na niewielkim ogniu, aż bakłażan stanie się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem) i zabierze złosistego koloru.
Polecam jeść na ciepło prosto z patelni.