Bakłażan smażony w panierce

m7
Bakłażan smażony w panierce

3

3.1 / 38

Takiego bakłażana robiła mi mama, kiedy byłam jeszcze mała. Teraz mogę go sobie sama zrobić. Przypuszczam, że danie pochodzi z grecji, bo tam bakłażany używa się bardzo często w kuchni.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 łyżeczka sól biała

0.50 szkl. bułka tarta

1 szt. bakłażan

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, moczymy w jajku roztrzepanym z solą, a następnie panierujemy w bułce.

2

Smażymy na dość dużej ilości rozgrzanego oleju (w razie potrzeby podlewamy) na niewielkim ogniu, aż bakłażan stanie się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem) i zabierze złosistego koloru.

3

Polecam jeść na ciepło prosto z patelni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły