Baklava z domowego ciasta filo
lubella
.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1033
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g mąka lubella puszysta tortowa
300 woda ciepła przegotowana
100 g masło roztopione
1 łyżecz. sól
350 g migdały
50 g pistacje obrane
70 g pistacje
1 łyżecz. cynamon
3 łyżka cukier trzcinowy
250 g masło klarowane
0.70 szkl. woda
1 szkl. cukier
2 łyżka sok z pomarańczy
2 łyżecz. skórka z pomarańczy
Przygotowanie
Ciasto filo: Mąkę, wodę oraz sól wymieszać mikserem. Wlać 60g roztopionego masła i miksować dalej, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów misy. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, uformować kulę i podzielić na 4 kawałki. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Każdą kulę kolejno podzielić na 4 kawałki (razem będzie 16 małych kul) i należy rozwałkować je bardzo cienko (0,5 cm!) na kształt prostokąta (około 20x30)- pamiętając, aby przykryć bawełnianą ściereczką te porcje ciasta, które ‚oczekują’ na rozwałkowanie.
Nadzienie: Migdały zmiksować z 50 g pistacjami, cukrem oraz cynamonem, tak, aby kawałki bakalii były delikatnie wyczuwalne.
Syrop: Wodę wymieszać z cukrem, skórką oraz sokiem z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut na średnim ogniu, aż powstanie delikatnie syrop.
Przygotowanie: Ceramiczną formę 20x30 wysmarować masłem, ułożyć 2 porcje ciasta, wysmarować roztopionym masłem , położyć kolejne 2 porcje ciasta, posmarować masłem i ponownie położyć 2 porcje ciasta (czyli razem 6 płatów ciasta).
Zamiast rozsmarować masło, wyłożyć połowę przygotowanej masy, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyć ponownie płaty ciasta- dokładnie tak samo jak w poprzednim etapie.
Dodać pozostałą porcją masy i zakryć pozostałymi 4 płatami ciasta.
Pokroić w romby, posmarować masłem, posypać pistacjami i wstawić do nagrzanego na 140 stopni i piec około 2 godziny.
Wyjąć i gorące polać ostudzonym syropem. Podawać po ostudzeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1033
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.