Baklava z domowego ciasta filo

Lubella
Baklava z domowego ciasta filo

0

0 / 0

Jeśli nigdy nie próbowałeś zrobić baklavy w domu, to ten przepis jest idealnym początkiem. Baklava to słodki, wielowarstwowy deser pochodzący z kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów – chrupiące ciasto filo, orzechowe nadzienie i aromatyczny syrop tworzą razem coś absolutnie wyjątkowego. W tej wersji przygotowujesz ciasto filo od podstaw, dzięki czemu smak jest jeszcze bardziej autentyczny i nieporównywalny z gotowcami. Baklava świetnie sprawdzi się jako deser na rodzinne spotkania, święta, a także do filiżanki mocnej kawy czy herbaty.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Ciasto filo

400 g mąka lubella puszysta tortowa

300 woda ciepła przegotowana

1 łyżecz. sól

60 g masło roztopione

Nadzienie

350 g migdały

50 g pistacje obrane

3 łyżka cukier trzcinowy

3 łyżka cynamon

Syrop

0.75 szkl. woda

1 szkl. cukier

2 łyżka sok z pomarańczy

2 łyżecz. skórka z pomarańczy

Dodatkowo

180 g

70 g pistacje obrane

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto filo. W misie miksera wymieszaj mąkę, wodę i sól.

2

Dodaj 60 g roztopionego masła i miksuj, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy.

3

Uformuj kulę, przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem, podziel na 4 części i włóż do lodówki na 2 godziny.

4

Każdą część podziel jeszcze na 4 kawałki (łącznie 16).

5

Każdy kawałek rozwałkuj bardzo cienko (ok. 0,5 mm!) na prostokąt ok. 20 × 30 cm.

6

Podczas pracy przykrywaj ciasto ściereczką, aby nie wyschło.

7

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Migdały i pistacje posiekaj lub zmiksuj pulsacyjnie z cukrem i cynamonem – kawałki powinny być wyczuwalne.

8

W rondelku wymieszaj wodę, cukier, sok i skórkę pomarańczową.

9

Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut, aż powstanie lekko gęsty syrop.

10

Odstaw do całkowitego ostudzenia.

11

Ceramiczną formę (20 × 30 cm) wysmaruj masłem.

12

Ułóż 2 płaty ciasta, posmaruj masłem, kolejne 2 płaty – masło, następnie jeszcze 2 płaty – masło (łącznie 6 warstw).

13

Wyłóż połowę masy orzechowej i wyrównaj.

14

Powtórz układanie 6 płatów ciasta z masłem.

15

Dodaj resztę masy orzechowej.

16

Przykryj pozostałymi 4 płatami ciasta, każdy smarując masłem.

17

Ostrym nożem natnij w romby lub kwadraty.

18

Posmaruj wierzch masłem i posyp pistacjami.

19

Piecz w piekarniku nagrzanym do 140°C przez ok. 2 godziny, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

20

Od razu po wyjęciu z piekarnika polej gorącą baklavę ostudzonym syropem i posyp posiekanymi pistacjami.

21

Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1033

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

111

gram

Tłuszcze

95

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły