Baklava z domowego ciasta filo

lubella
Baklava z domowego ciasta filo

0

0 / 0

.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g mąka lubella puszysta tortowa

300 woda ciepła przegotowana

100 g masło roztopione

1 łyżeczka sól

350 g migdały

50 g pistacje obrane

70 g pistacje

1 łyżeczka cynamon

3 łyżka cukier trzcinowy

250 g masło klarowane

0.70 szkl. woda

1 szkl. cukier

2 łyżka sok z pomarańczy

2 łyżeczka skórka z pomarańczy

Przygotowanie


1

Ciasto filo: Mąkę, wodę oraz sól wymieszać mikserem. Wlać 60g roztopionego masła i miksować dalej, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów misy. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, uformować kulę i podzielić na 4 kawałki. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Każdą kulę kolejno podzielić na 4 kawałki (razem będzie 16 małych kul) i należy rozwałkować je bardzo cienko (0,5 cm!) na kształt prostokąta (około 20x30)- pamiętając, aby przykryć bawełnianą ściereczką te porcje ciasta, które ‚oczekują’ na rozwałkowanie.

2

Nadzienie: Migdały zmiksować z 50 g pistacjami, cukrem oraz cynamonem, tak, aby kawałki bakalii były delikatnie wyczuwalne.

3

Syrop: Wodę wymieszać z cukrem, skórką oraz sokiem z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut na średnim ogniu, aż powstanie delikatnie syrop.

4

Przygotowanie: Ceramiczną formę 20x30 wysmarować masłem, ułożyć 2 porcje ciasta, wysmarować roztopionym masłem , położyć kolejne 2 porcje ciasta, posmarować masłem i ponownie położyć 2 porcje ciasta (czyli razem 6 płatów ciasta).

5

Zamiast rozsmarować masło, wyłożyć połowę przygotowanej masy, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyć ponownie płaty ciasta- dokładnie tak samo jak w poprzednim etapie.

6

Dodać pozostałą porcją masy i zakryć pozostałymi 4 płatami ciasta.

7

Pokroić w romby, posmarować masłem, posypać pistacjami i wstawić do nagrzanego na 140 stopni i piec około 2 godziny.

8

Wyjąć i gorące polać ostudzonym syropem. Podawać po ostudzeniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły