Baklava czekoladowa

decomorreno
Baklava czekoladowa

0

0 / 0

Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni m.in. tureckiej, greckiej, bułgarskiej. Czekoladowe wnętrze z pistacjową posypką na wierzchu — pycha! Daj się ponieść bałkańskim smakom!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szkl. cukier brązowy

1 szkl. woda

1 szt. pomarańcza

2 szt. laska cynamonu

300 g orzechy laskowe blanszowane

150 g pistacje

50 g ciemna czekolada

60 g kakao decomorreno

1.50 łyżka cynamon

200 g masło klarowane

Przygotowanie


1

Orzechy laskowe, pistacje oraz czekoladę zblenduj na mniejsze kawałeczki. Dodaj kakao oraz cynamon i wymieszaj. Rozpuść masło klarowane.

2

Przytnij ciasto do wymiarów formy. Dno wysmaruj rozpuszczonym masłem, następnie wyłóż 7 warstw ciasta, każdą kolejno smaruj masłem.

3

Następnie wysyp 1/3 zmielonego nadzienia, kolejno 3 warstwy ciasta. Powtórz to jeszcze dwa razy, nadzienie i kolejne 3 arkusze ciasta filo. Zakończ 6-7 arkuszami ciasta, każdy oczywiście smarując masłem. Na koniec natnij nożem ciasto, w prostokąty, romby lub trójkąty.

4

Pozostałą częścią masła polej wierzch ciasta. Piecz przez około 40 minut w temp 170°C. W tym czasie przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier oraz cynamon. Gotuj przez około 10-15 minut, aż lekko gęstnieje. Pod koniec dodaj pomarańczę.

5

Gdy wyjmiesz baklavę z piekarnika, polej ją syropem i odstaw do wystudzenia. Na wierzch dla dekoracji możesz posypać każdy kawałek posiekanymi pistacjami.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły