Baklava czekoladowa
decomorreno
Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni m.in. tureckiej, greckiej, bułgarskiej. Czekoladowe wnętrze z pistacjową posypką na wierzchu — pycha! Daj się ponieść bałkańskim smakom!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
280
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni m.in. tureckiej, greckiej, bułgarskiej. Czekoladowe wnętrze z pistacjową posypką na wierzchu — pycha! Daj się ponieść bałkańskim smakom!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szkl. cukier brązowy
1 szkl. woda
1 szt. pomarańcza
2 szt. laska cynamonu
300 g orzechy laskowe blanszowane
150 g pistacje
50 g ciemna czekolada
60 g kakao decomorreno
1.50 łyżka cynamon
200 g masło klarowane
Przygotowanie
Orzechy laskowe, pistacje oraz czekoladę zblenduj na mniejsze kawałeczki. Dodaj kakao oraz cynamon i wymieszaj. Rozpuść masło klarowane.
Przytnij ciasto do wymiarów formy. Dno wysmaruj rozpuszczonym masłem, następnie wyłóż 7 warstw ciasta, każdą kolejno smaruj masłem.
Następnie wysyp 1/3 zmielonego nadzienia, kolejno 3 warstwy ciasta. Powtórz to jeszcze dwa razy, nadzienie i kolejne 3 arkusze ciasta filo. Zakończ 6-7 arkuszami ciasta, każdy oczywiście smarując masłem. Na koniec natnij nożem ciasto, w prostokąty, romby lub trójkąty.
Pozostałą częścią masła polej wierzch ciasta. Piecz przez około 40 minut w temp 170°C. W tym czasie przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier oraz cynamon. Gotuj przez około 10-15 minut, aż lekko gęstnieje. Pod koniec dodaj pomarańczę.
Gdy wyjmiesz baklavę z piekarnika, polej ją syropem i odstaw do wystudzenia. Na wierzch dla dekoracji możesz posypać każdy kawałek posiekanymi pistacjami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
280
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.