Bakaliowa sałatka z dynią i fetą

m7
Bakaliowa sałatka z dynią i fetą

0

0 / 0

Bakaliowa sałatka z pieczoną dynią, fetą i dodatkiem suszonych owoców to wyjątkowa propozycja na sezon jesienno-zimowy. Znajdziesz w niej aksamitną dynię, słodką cebulę, kremową fetę, świeżą rukolę oraz chrupiące orzechy, suszone morele, rodzynki i pestki granatu. To lekka, ale sycąca potrawa, która zachwyci każdego miłośnika zdrowej kuchni. Sałatka idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i święta lub imprezy.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g dynia hokkaido

1 szt. czerwona cebula

100 g ser feta

0.50 szt. granat

20 g rukola

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka ocet balsamiczny

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

40 g orzechy włoskie

30 g suszone morele

30 g rodzynki

Przygotowanie


1

Pokrój dynię i cebulę, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą cynamonu. Piecz w 200°C przez 25–30 minut.

2

Rodzynki (lub żurawinę) zalej na chwilę wrzątkiem, by zmiękły, a następnie odsącz. Pokrój morele w cienkie paski, a orzechy lekko upraż na suchej patelni.

3

Na rukoli ułóż pieczoną dynię z cebulą. Dodaj pokruszoną fetę, ziarna granatu, rodzynki, morele i orzechy. Całość posyp świeżymi listkami mięty.

4

Wymieszaj oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku i polej sałatkę tuż przed podaniem.

5

W osobnej miseczce przygotuj sos. Wymieszaj oliwę, syrop klonowy (lub miód), sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.

6

Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.

7

Opcjonalnie możesz udekorować dodatkową porcją nasion lub świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

443

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły