Bajgle z sezamem

Lubella
 Bajgle z sezamem

2

0 / 0

Bajgle z sezamem to świetny wybór na śniadanie lub przekąskę. Pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Doskonale smakują z dżemem, masłem orzechowym, twarożkiem, guacamole lub żółtym serem. Bajgle z sezamem są idealną alternatywą dla tradycyjnych bułek i bardzo dobrze sprawdzają się jako baza dla różnych rodzajów kanapek.

7

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

10 g sól

1 łyżecz. cukier

7 g suche drożdże

300 ml ciepła woda

1 szt. jajko do smarowania ciasta

1 szt. sezam do posypania

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.

2

W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i poczekaj, aż zaczną działać.

3

Dodaj aktywowane drożdże do suchych składników i zagnieć elastyczne ciasto.

4

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5

Następnie podziel ciasto na porcje i formuj z nich podłużne wałeczki.

6

Złącz oba końce wałeczków, tworząc pierścień w kształcie bajgla.

7

Ustaw bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

9

Piecz w nagrzanym piekarniku do złocistego koloru przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły