Bajgle z sezamem
Lubella
Bajgle z sezamem to świetny wybór na śniadanie lub przekąskę. Pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Doskonale smakują z dżemem, masłem orzechowym, twarożkiem, guacamole lub żółtym serem. Bajgle z sezamem są idealną alternatywą dla tradycyjnych bułek i bardzo dobrze sprawdzają się jako baza dla różnych rodzajów kanapek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Bajgle z sezamem to świetny wybór na śniadanie lub przekąskę. Pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Doskonale smakują z dżemem, masłem orzechowym, twarożkiem, guacamole lub żółtym serem. Bajgle z sezamem są idealną alternatywą dla tradycyjnych bułek i bardzo dobrze sprawdzają się jako baza dla różnych rodzajów kanapek.
7
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
10 g sól
1 łyżecz. cukier
7 g suche drożdże
300 ml ciepła woda
1 szt. jajko do smarowania ciasta
1 szt. sezam do posypania
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i poczekaj, aż zaczną działać.
Dodaj aktywowane drożdże do suchych składników i zagnieć elastyczne ciasto.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Następnie podziel ciasto na porcje i formuj z nich podłużne wałeczki.
Złącz oba końce wałeczków, tworząc pierścień w kształcie bajgla.
Ustaw bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do złocistego koloru przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.