Bajgle czekoladowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Bajgle czekoladowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6390-1702057922939.jpeg&w=3840&q=75)
Nie każdy wie, że choć bajgle swą ogromną popularność zdobyły w USA - to mają żydowskie pochodzenie i powstały w naszym rodzimym Krakowie na początku XVII wieku. Ich nazwa pochodzi od słowa Beygls, co w języku jidysz znaczy „coś zgiętego”. W istocie te okrągłe bułeczki z dziurką w środku urzekają kształtem, miękkim lekkim wnętrzem i chrupiącą pachnącą skórką. Zainspiruj się przepisem od DecoMorreno i wypróbuj nasz przepis na bajgle w wyjątkowo smacznej wersji czekoladowej!
0
5 / 1
Nie każdy wie, że choć bajgle swą ogromną popularność zdobyły w USA - to mają żydowskie pochodzenie i powstały w naszym rodzimym Krakowie na początku XVII wieku. Ich nazwa pochodzi od słowa Beygls, co w języku jidysz znaczy „coś zgiętego”. W istocie te okrągłe bułeczki z dziurką w środku urzekają kształtem, miękkim lekkim wnętrzem i chrupiącą pachnącą skórką. Zainspiruj się przepisem od DecoMorreno i wypróbuj nasz przepis na bajgle w wyjątkowo smacznej wersji czekoladowej!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
420 g mąka pszenna tortowa lubella
25 g kakao decomorreno
300 ciepła woda
5 g suche drożdże
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
2 łyżka czarny sezam
Przygotowanie
Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, pod przykryciem.
W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz szczyptę soli. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż zacznie odchodzić od ręki lub użyj miksera z końcówką haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj folią lub namoczoną ściereczką i odstaw na około 90 minut aż podwoi objętość.
Po tym czasie zagnieć ponownie i podziel na 10 bułeczek. W każdej z nich zrób w środku dziurkę i rozciągnij z każdej, aby ją równomiernie powiększyć. Przykryj je ponownie i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę. Gotuj bułeczki po 40-60 sekund z każdej strony.
Wyjmij je z wody i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp sezamem lub siemieniem lnianym. Piecz przez około 25 minut w temp. 180 °C. Smacznego!