Bajgle czekoladowe

decomorreno
Bajgle czekoladowe

0

5 / 1

Nie każdy wie, że choć bajgle swą ogromną popularność zdobyły w USA - to mają żydowskie pochodzenie i powstały w naszym rodzimym Krakowie na początku XVII wieku. Ich nazwa pochodzi od słowa Beygls, co w języku jidysz znaczy „coś zgiętego”. W istocie te okrągłe bułeczki z dziurką w środku urzekają kształtem, miękkim lekkim wnętrzem i chrupiącą pachnącą skórką. Zainspiruj się przepisem od DecoMorreno i wypróbuj nasz przepis na bajgle w wyjątkowo smacznej wersji czekoladowej!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

420 g mąka pszenna tortowa lubella

25 g kakao decomorreno

300 ciepła woda

5 g suche drożdże

1 szcz. sól

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

2 łyżka czarny sezam

Przygotowanie


1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, pod przykryciem.

2

W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz szczyptę soli. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

3

Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż zacznie odchodzić od ręki lub użyj miksera z końcówką haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj folią lub namoczoną ściereczką i odstaw na około 90 minut aż podwoi objętość.

4

Po tym czasie zagnieć ponownie i podziel na 10 bułeczek. W każdej z nich zrób w środku dziurkę i rozciągnij z każdej, aby ją równomiernie powiększyć. Przykryj je ponownie i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

5

W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę. Gotuj bułeczki po 40-60 sekund z każdej strony.

6

Wyjmij je z wody i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp sezamem lub siemieniem lnianym. Piecz przez około 25 minut w temp. 180 °C. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Sezam

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły