Bajgle czekoladowe
decomorreno
0
5 / 1
0
Nie każdy wie, że choć bajgle swą ogromną popularność zdobyły w USA - to mają żydowskie pochodzenie i powstały w naszym rodzimym Krakowie na początku XVII wieku. Ich nazwa pochodzi od słowa Beygls, co w języku jidysz znaczy „coś zgiętego”. W istocie te okrągłe bułeczki z dziurką w środku urzekają kształtem, miękkim lekkim wnętrzem i chrupiącą pachnącą skórką. Zainspiruj się przepisem od DecoMorreno i wypróbuj nasz przepis na bajgle w wyjątkowo smacznej wersji czekoladowej!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
10 porcji
Składniki
420 gr mąka pszenna tortowa lubella
25 gr kakao decomorreno
300 ciepła woda
5 gr suche drożdże
1 szcz. sól
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżka czarny sezam
Przygotowanie
Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, pod przykryciem.
W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz szczyptę soli. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż zacznie odchodzić od ręki lub użyj miksera z końcówką haka do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj folią lub namoczoną ściereczką i odstaw na około 90 minut aż podwoi objętość.
Po tym czasie zagnieć ponownie i podziel na 10 bułeczek. W każdej z nich zrób w środku dziurkę i rozciągnij z każdej, aby ją równomiernie powiększyć. Przykryj je ponownie i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę. Gotuj bułeczki po 40-60 sekund z każdej strony.
Wyjmij je z wody i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp sezamem lub siemieniem lnianym. Piecz przez około 25 minut w temp. 180 °C. Smacznego!