Bajaderka

Kakao DecoMorreno
Bajaderka

0

0 / 0

Bajaderka to prosty deser typu zero waste – robi się go z pokruszonych ciast, ciastek, herbatników czy biszkoptów, które zostały po innych wypiekach. Wystarczy dodać kakao, dżem, masło i mleko, by stworzyć smaczną, czekoladową kulkę bez pieczenia. Świetnie sprawdzi się na imprezy, do kawy albo jako sposób na wykorzystanie resztek po świętach. Idealna, gdy nie chcesz niczego wyrzucać, a masz ochotę na coś słodkiego. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego inne ulubione składniki np. bakalie lub orzechy. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

400 g pokruszone ciasteczka lub ciasto

3 łyżka kakao decomorreno

100 g masło

3 łyżka dżem

4 łyżka mleko lub śmietanka

1 łyżka wiórki kokosowe

Opcjonalnie

1 łyżka cukier puder

1 łyżka rum lub inny alkohol

Przygotowanie


1

Pokrusz dokładnie suche ciasta i herbatniki – najlepiej w malakserze lub ręcznie, aż będą miały konsystencję drobnej kruszonki. Jeśli masz resztki kremu, również je dodaj – w małej ilości nadadzą bajaderkom wilgoci.

2

Dodaj kakao, dżem i ewentualnie cukier puder (w zależności od tego, jak słodkie są użyte ciasta). Dodaj też alkohol, jeśli używasz.

3

W rondelku rozpuść masło, po czym wlej je do masy. Wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub śmietanki – masa ma być gęsta, klejąca, ale nie płynna.

4

Z gotowej masy formuj kulki wielkości mandarynki.

5

Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych i odłóż na talerz lub papier do pieczenia.

6

Wstaw bajaderki do lodówki na minimum 1–2 godziny, by stężały.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

473

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły