Bajaderka

Kakao DecoMorreno

Bajaderka to prosty deser typu zero waste – robi się go z pokruszonych ciast, ciastek, herbatników czy biszkoptów, które zostały po innych wypiekach. Wystarczy dodać kakao, dżem, masło i mleko, by stworzyć smaczną, czekoladową kulkę bez pieczenia. Świetnie sprawdzi się na imprezy, do kawy albo jako sposób na wykorzystanie resztek po świętach. Idealna, gdy nie chcesz niczego wyrzucać, a masz ochotę na coś słodkiego. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego inne ulubione składniki np. bakalie lub orzechy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bajaderka to prosty deser typu zero waste – robi się go z pokruszonych ciast, ciastek, herbatników czy biszkoptów, które zostały po innych wypiekach. Wystarczy dodać kakao, dżem, masło i mleko, by stworzyć smaczną, czekoladową kulkę bez pieczenia. Świetnie sprawdzi się na imprezy, do kawy albo jako sposób na wykorzystanie resztek po świętach. Idealna, gdy nie chcesz niczego wyrzucać, a masz ochotę na coś słodkiego. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego inne ulubione składniki np. bakalie lub orzechy. Smacznego!
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
400 g pokruszone ciasteczka lub ciasto
3 łyżka kakao decomorreno
100 g masło
3 łyżka dżem
4 łyżka mleko lub śmietanka
1 łyżka wiórki kokosowe
Opcjonalnie
1 łyżka cukier puder
1 łyżka rum lub inny alkohol
Przygotowanie
Pokrusz dokładnie suche ciasta i herbatniki – najlepiej w malakserze lub ręcznie, aż będą miały konsystencję drobnej kruszonki. Jeśli masz resztki kremu, również je dodaj – w małej ilości nadadzą bajaderkom wilgoci.
Dodaj kakao, dżem i ewentualnie cukier puder (w zależności od tego, jak słodkie są użyte ciasta). Dodaj też alkohol, jeśli używasz.
W rondelku rozpuść masło, po czym wlej je do masy. Wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub śmietanki – masa ma być gęsta, klejąca, ale nie płynna.
Z gotowej masy formuj kulki wielkości mandarynki.
Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych i odłóż na talerz lub papier do pieczenia.
Wstaw bajaderki do lodówki na minimum 1–2 godziny, by stężały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.