Bagietki z szarpaną wieprzowiną
formularz
Bagietki z szarpaną wieprzowiną idealna opcja na sycącą kolację. Szarpana wieprzowina w aromatycznej marynacie z miodem i powidłami, do tego świeża bagietka i ogórek korniszony. Brzmi i smakuje cudownie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1053
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Bagietki z szarpaną wieprzowiną idealna opcja na sycącą kolację. Szarpana wieprzowina w aromatycznej marynacie z miodem i powidłami, do tego świeża bagietka i ogórek korniszony. Brzmi i smakuje cudownie!
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg łopatka wieprzowa
4 łyżka miód
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka powidła śliwkowe łowicz
2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka wędzona papryka
1 łyżecz. papryka słodka mielona
2 szt. bagietka
Przygotowanie
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą.
Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie nacieramy powstałą mieszanką.
Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W międzyczasie przewracamy je około 2 razy.
Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy.
Układamy je na przekrojonych bagietkach. Na wierzch układamy pokrojone w plastry korniszony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1053
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.