Bagietki z szarpaną wieprzowiną

formularz
Bagietki z szarpaną wieprzowiną

0

5 / 1

Bagietki z szarpaną wieprzowiną idealna opcja na sycącą kolację. Szarpana wieprzowina w aromatycznej marynacie z miodem i powidłami, do tego świeża bagietka i ogórek korniszony. Brzmi i smakuje cudownie!

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg łopatka wieprzowa

4 łyżka miód

1 łyżka ocet balsamiczny

2 łyżka powidła śliwkowe łowicz

2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka wędzona papryka

1 łyżeczka papryka słodka mielona

2 szt. bagietka

Przygotowanie


1

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą.

2

Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie nacieramy powstałą mieszanką.

3

Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

4

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W międzyczasie przewracamy je około 2 razy.

5

Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy.

6

Układamy je na przekrojonych bagietkach. Na wierzch układamy pokrojone w plastry korniszony.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły