Bagietki z sezamem lub makiem
m7
mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1008
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
183
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
2 łyżecz. oliwa z oliwek
14 g drożdże
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka sezam nasiona
2 łyżka mak niebieski
Przygotowanie
Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić.
Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia.
Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.
Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem
wypełnionym 3/4 szklanki wody.
Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1008
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
183
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.