Bagietki z sezamem lub makiem

m7
Bagietki z sezamem lub makiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

2 łyżecz. oliwa z oliwek

14 g drożdże

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. woda

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka sezam nasiona

2 łyżka mak niebieski

Przygotowanie


Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić.

Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.

Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem

wypełnionym 3/4 szklanki wody.

Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1008

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

183

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły