Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
cukier
1 Łyżeczka
sól
2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
14 Gramów
drożdże
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
woda
1 Sztuka
białko jaja kurzego
2 Łyżki
Sezam nasiona
2 Łyżki
Mak niebieski
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić.
  2. Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.
  4. Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  5. Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem
  6. wypełnionym 3/4 szklanki wody.
  7. Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.

Opis

mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!