Bagietki z sezamem lub makiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bagietki z sezamem lub makiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973216931.jpeg&w=3840&q=75)
mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką
0
0 / 0
mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
2 łyżecz. oliwa z oliwek
14 g drożdże
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka sezam nasiona
2 łyżka mak niebieski
Przygotowanie
Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić.
Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia.
Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.
Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem
wypełnionym 3/4 szklanki wody.
Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.