Bagietki z sezamem lub makiem

m7
Bagietki z sezamem lub makiem

0

0 / 0

mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka sól

2 łyżeczka oliwa z oliwek

14 g drożdże

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. woda

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka sezam nasiona

2 łyżka mak niebieski

Przygotowanie


1

Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić.

2

Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia.

3

Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.

4

Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

5

Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem

6

wypełnionym 3/4 szklanki wody.

7

Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły