0

Składniki

1 Łyżeczka
cukier
1 Łyżeczka
sól
2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
14 Gramów
drożdże
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
woda
1 Sztuka
białko jaja kurzego
2 Łyżki
Sezam nasiona
2 Łyżki
Mak niebieski
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić.
  2. Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.
  4. Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  5. Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem
  6. wypełnionym 3/4 szklanki wody.
  7. Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.

Opis

mają pysznie puszysty miąższ, otoczone są bardzo dobrą cienką chrupiącą skórką

Podobne przepisy

Chleb

Średni Do 3 godz
Chleb

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chleb czekoladowy

Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chlebek wieloziarnisty

Średni Do 2 godz
Chlebek wieloziarnisty

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

Bułeczki

Średni Do 3 godz
Bułeczki

BUŁECZKI DYNIOWE

Średni Do 1,5 godz
BUŁECZKI DYNIOWE

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!