Babunia cynamonowa
m7
Najlepsza, robię ją zawsze, gdy potrzebuję ciastka - "pewniaka". Poprostu, nie może się nie udać :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
515
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepsza, robię ją zawsze, gdy potrzebuję ciastka - "pewniaka". Poprostu, nie może się nie udać :)
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 łyżecz. proszek do pieczenia
4 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. cynamon
125 g migdały mielone
250 g mąka pszenna
250 g margaryna zwykła
100 g rodzynki
250 g cukier
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. aromat cytrynowy
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę
Dodać do masy całe jajka , krople aromatu cytrynowego , cynamon i migdały , utrzeć
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia , utrzeć
Dodać rodzynki , wymieszać
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki
Piec w temperaturze 160-170 stopni ok 75 min
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
515
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.