Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

formularz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

0

5 / 1

Babka ziemniaczana to proste danie rodem z tradycyjnej kuchni białoruskiej. Bywa serwowana również w polskich domach. Pachnie pieczonymi ziemniakami, jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Ucieszy każdego miłośnika kartofli!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

125 g boczek wędzony

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja l

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. suszony majeranek

4 szt. ogórki kiszone krakus

Przygotowanie


1

Na suchej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, cebulę oraz sprasowany czosnek.

2

Ziemniaki zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć i połączyć z jajkiem, mąką, solą, majerankiem oraz przestudzonym boczkiem.

3

Masę rozdzielić na 2 foremki aluminiowe (lub jednej większej), z czego połowę wyłożyć na spód, kolejno ułożyć ogórki kiszone i drugą porcję masy ziemniaczanej.

4

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 55 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

431

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły