Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi
formularz
Babka ziemniaczana to proste danie rodem z tradycyjnej kuchni białoruskiej. Bywa serwowana również w polskich domach. Pachnie pieczonymi ziemniakami, jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Ucieszy każdego miłośnika kartofli!
0
5 / 1
Babka ziemniaczana to proste danie rodem z tradycyjnej kuchni białoruskiej. Bywa serwowana również w polskich domach. Pachnie pieczonymi ziemniakami, jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Ucieszy każdego miłośnika kartofli!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
125 g boczek wędzony
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja l
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. suszony majeranek
4 szt. ogórki kiszone krakus
Przygotowanie
Na suchej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, cebulę oraz sprasowany czosnek.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć i połączyć z jajkiem, mąką, solą, majerankiem oraz przestudzonym boczkiem.
Masę rozdzielić na 2 foremki aluminiowe (lub jednej większej), z czego połowę wyłożyć na spód, kolejno ułożyć ogórki kiszone i drugą porcję masy ziemniaczanej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 55 minut.