Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976955206.jpeg&w=3840&q=75)
Babka ziemniaczana to proste danie rodem z tradycyjnej kuchni białoruskiej. Bywa serwowana również w polskich domach. Pachnie pieczonymi ziemniakami, jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Ucieszy każdego miłośnika kartofli!
0
5 / 1
Babka ziemniaczana to proste danie rodem z tradycyjnej kuchni białoruskiej. Bywa serwowana również w polskich domach. Pachnie pieczonymi ziemniakami, jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Ucieszy każdego miłośnika kartofli!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
125 g boczek wędzony
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja l
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. suszony majeranek
4 szt. ogórki kiszone krakus
Przygotowanie
Na suchej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, cebulę oraz sprasowany czosnek.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć i połączyć z jajkiem, mąką, solą, majerankiem oraz przestudzonym boczkiem.
Masę rozdzielić na 2 foremki aluminiowe (lub jednej większej), z czego połowę wyłożyć na spód, kolejno ułożyć ogórki kiszone i drugą porcję masy ziemniaczanej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 55 minut.