Babka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974316322.jpeg&w=3840&q=75)
"Babkowa" wersja ziemniaków na szybko.
1
0 / 0
"Babkowa" wersja ziemniaków na szybko.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
2 szt. cebula
2 łyżka przyprawa do dań z ziemniaków
2 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka smalec
Przygotowanie
1
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych otworach.
2
Dodajemy mąki w takiej ilości, aby zagęściła masę ziemniaczaną.
3
Dodajemy jeszcze przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy i wykładamy masę ziemniaczaną na blaszkę wysmarowaną smalcem. Grubość warstwy powinna wynosić ok. 4cm, aby całość szybko się spiekła.
4
Pieczemy w gorącym piekarniku lub piecu niecałą godzinę do zarumienienia (piekłem ją w piecu chlebowym także ciężko stwierdzić jaka była temperatura).