1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
2 Sztuki
cebula
2 Łyżki
Przyprawa do dań z ziemniaków
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
3 Łyżki
smalec
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych otworach.
  2. Dodajemy mąki w takiej ilości, aby zagęściła masę ziemniaczaną.
  3. Dodajemy jeszcze przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy i wykładamy masę ziemniaczaną na blaszkę wysmarowaną smalcem. Grubość warstwy powinna wynosić ok. 4cm, aby całość szybko się spiekła.
  4. Pieczemy w gorącym piekarniku lub piecu niecałą godzinę do zarumienienia (piekłem ją w piecu chlebowym także ciężko stwierdzić jaka była temperatura).

Opis

"Babkowa" wersja ziemniaków na szybko.

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem n...

Średni Do 1 godz
Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem n...

Czosnkowa karkówka z ziemniakami na ostro pieczona w ketchup...

Łatwy Do 2 godz
Czosnkowa karkówka z ziemniakami na ostro pieczona w ketchup...

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Filet z indyka z kolorowym pieprzem

Łatwy Do 40 min
Filet z indyka z kolorowym pieprzem

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!