Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
Wołowina
5 Kilogramów
ziemniaki
1 Szczypta
Biała sól
1 Szczypta
pieprz
3 Sztuki
Całe jaja kurze
5 Łyżek
Olej sojowy
50 Dekagramów
cebula biała
15 Dekagramów
Masła
10 Dekagramów
Bułka tarta pszenna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso umyć ,osuszyć. Poszatkować ( można zmielić w maszynce do mięsa).Przesmażyć z siekaną cebulą na oleju ( jedną cebulę odłożyć).Jaja rozmącić w miseczce.
  2. Ziemniaki umyć ,obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również pozostawioną cebulę.
  3. Szybko wymieszaj ziemniaki by nie ściemniały.
  4. Dodać smażone mięso z cebulą i cebulę surową oraz rozmącone jaja.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Przełożyć masę do wysmarowanej blachy ,wyrównać i posypać bułką tartą.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury.Gdy babka z wierzchu się zapiecze to zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
  8. Piec w tej temperaturze około 2 godzin.
  9. W trakcie pieczenia polewać masłem.

Opis

Danie kuchni kresowej ,dość kaloryczne ,ale warte polecenia .Potrawa dość pracochłonna ale smakuje wyśmienicie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!