Babka ziemniaczana
m7
Danie kuchni kresowej, dość kaloryczne, ale warte polecenia. Potrawa dość pracochłonna, ale smakuje wyśmienicie.
0
0 / 0
Danie kuchni kresowej, dość kaloryczne, ale warte polecenia. Potrawa dość pracochłonna, ale smakuje wyśmienicie.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg wołowina
5 kg ziemniaki
1 szczyp. biała sól
1 szczyp. pieprz
3 szt. jajka kurze
5 łyżka olej sojowy
50 dag. cebula biała
15 dag. masła
10 dag. bułka tarta pszenna
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć. Poszatkować (można zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażyć z siekaną cebulą na oleju (jedną cebulę odłożyć). Jaja rozmącić w miseczce.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również pozostawioną cebulę.
Szybko wymieszać ziemniaki, by nie ściemniały.
Dodać smażone mięso z cebulą i cebulę surową oraz rozmącone jaja.
Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy, wyrównać i posypać bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury. Gdy babka z wierzchu się zapiecze to zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
Piec w tej temperaturze około 2 godzin.
W trakcie pieczenia polewać masłem.