Babka ziemniaczana

m7

Danie kuchni kresowej, dość kaloryczne, ale warte polecenia. Potrawa dość pracochłonna, ale smakuje wyśmienicie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
903
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Danie kuchni kresowej, dość kaloryczne, ale warte polecenia. Potrawa dość pracochłonna, ale smakuje wyśmienicie.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg wołowina
5 kg ziemniaki
1 szczyp. biała sól
1 szczyp. pieprz
3 szt. jajka kurze
5 łyżka olej sojowy
50 dag. cebula biała
15 dag. masła
10 dag. bułka tarta pszenna
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć. Poszatkować (można zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażyć z siekaną cebulą na oleju (jedną cebulę odłożyć). Jaja rozmącić w miseczce.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również pozostawioną cebulę.
Szybko wymieszać ziemniaki, by nie ściemniały.
Dodać smażone mięso z cebulą i cebulę surową oraz rozmącone jaja.
Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy, wyrównać i posypać bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury. Gdy babka z wierzchu się zapiecze to zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
Piec w tej temperaturze około 2 godzin.
W trakcie pieczenia polewać masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
903
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.