Babka ziemniaczana

m7
Babka ziemniaczana

Średnia 0 / 0

Oceń!

Danie kuchni kresowej, dość kaloryczne, ale warte polecenia. Potrawa dość pracochłonna, ale smakuje wyśmienicie.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg wołowina

5 kg ziemniaki

1 szczyp. biała sól

1 szczyp. pieprz

3 szt. jajka kurze

5 łyżka olej sojowy

50 dag. cebula biała

15 dag. masła

10 dag. bułka tarta pszenna

Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć. Poszatkować (można zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażyć z siekaną cebulą na oleju (jedną cebulę odłożyć). Jaja rozmącić w miseczce.

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również pozostawioną cebulę.

Szybko wymieszać ziemniaki, by nie ściemniały.

Dodać smażone mięso z cebulą i cebulę surową oraz rozmącone jaja.

Doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć masę do wysmarowanej blachy, wyrównać i posypać bułką tartą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury. Gdy babka z wierzchu się zapiecze to zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.

Piec w tej temperaturze około 2 godzin.

W trakcie pieczenia polewać masłem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

903

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły