Babka ziemniaczana

m7
Babka ziemniaczana

0

0 / 0

Danie kuchni kresowej, dość kaloryczne, ale warte polecenia. Potrawa dość pracochłonna, ale smakuje wyśmienicie.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg wołowina

5 kg ziemniaki

1 szcz. biała sól

1 szcz. pieprz

3 szt. jajka kurze

5 łyżka olej sojowy

50 dek. cebula biała

15 dek. masła

10 dek. bułka tarta pszenna

Przygotowanie


1

Mięso umyć, osuszyć. Poszatkować (można zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażyć z siekaną cebulą na oleju (jedną cebulę odłożyć). Jaja rozmącić w miseczce.

2

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również pozostawioną cebulę.

3

Szybko wymieszać ziemniaki, by nie ściemniały.

4

Dodać smażone mięso z cebulą i cebulę surową oraz rozmącone jaja.

5

Doprawić solą i pieprzem.

6

Przełożyć masę do wysmarowanej blachy, wyrównać i posypać bułką tartą.

7

Włożyć do nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury. Gdy babka z wierzchu się zapiecze to zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.

8

Piec w tej temperaturze około 2 godzin.

9

W trakcie pieczenia polewać masłem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły