Babka ziemniaczana

m7
Babka ziemniaczana

0

0 / 0

Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 kg ziemniaki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

2 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. ziemniaki

50 dag. boczek chudy

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.

2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

3

Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.

4

Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.

5

Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1066

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

69

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły