0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
ziemniaki
50 Dekagramów
Boczek chudy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.
  4. Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.
  5. Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.

Opis

Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Gnocchi w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Samosy - indyjskie pierożki

Przepis
Średni Do 1 godz
Samosy - indyjskie pierożki

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!