Babka ziemniaczana
m7
Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1066
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ziemniaki
50 dag. boczek chudy
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.
Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.
Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1066
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.