0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
ziemniaki
50 Dekagramów
Boczek chudy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.
  4. Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.
  5. Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.

Opis

Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.

Podobne przepisy

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz.

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min.

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz.

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz.

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz.

Pasztet z cukinii

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!