Babka ziemniaczana

m7
Babka ziemniaczana

Średnia 0 / 0

Oceń!

Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 kg ziemniaki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

2 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. ziemniaki

50 dag. boczek chudy

Przygotowanie


Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.

Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.

Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1066

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

69

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły