Babka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977335676.jpeg&w=3840&q=75)
Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.
0
0 / 0
Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ziemniaki
50 dag. boczek chudy
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.
Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.
Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.