Babka ziemniaczana
m7
0
0 / 0
Niedrogie i smaczne danie na każdą okazję.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 szcz. majeranek
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ziemniaki
50 dek. boczek chudy
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać jajka i przetarte ugotowane ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w paski i smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać cebulę i zrumienić. Zawartość patelni wymieszać z masą ziemniaczaną. Dodać przyprawy wg uznania.
Masę przełożyć do formy (warstwa ziemniaczanego ciasta nie powinna mieć więcej niż 4 cm grubości), wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.
Najlepiej smakuje na gorąco ze śmietaną lub sosem grzybowym.