Babka tyrolska

m7
Babka tyrolska

0

0 / 0

Słodka i pięknie wyglądająca, najlepsza na święta babka tyrolska. Ciasto z dodatkiem orzechów i cynamonu jest niezwykle aromatyczne i smaczne.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 kg orzechy włoskie

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cynamon

0.50 kostka masło

0.50 szkl. mleko

1 szkl. śmietana

6 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. skórka z cytryny

1 szt. cukier waniliowy

8 łyżka cukier

5 łyżka miód

4 łyżka cukier puder

4 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Rozrobić rozczyn, wstawić do lodówki. Masło stopić i ostudzić.

2

Do przesianej mąki wlać rozczyn, masło, wbić 3 jajka, dodać resztę cukru, skórkę z cytryny i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.

3

Orzechy posiekać. Pozostałe jajko rozbić i oddzielić żółtko od białka. Białka ubić na pianę z 2 łyżkami cukru pudru.

4

Miód wymieszać z orzechami, śmietaną i cukrem waniliowym. Dodać do piany.

5

Żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru i cynamonem. Ciasto wyłożyć na stół, rozwałkować na prostokątny placek. Rozdzielić na 2 połowy, każdą posmarować żółtkiem, wyłożyć masę orzechową. Oba kawałki zrulować. Formę z kominem natłuścić, posypać bułką tartą. Rolady ułożyć w formie odstawić na 30 min. Piec 1h w 200 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły