Babka tyrolska

m7

Słodka i pięknie wyglądająca, najlepsza na święta babka tyrolska. Ciasto z dodatkiem orzechów i cynamonu jest niezwykle aromatyczne i smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
391
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodka i pięknie wyglądająca, najlepsza na święta babka tyrolska. Ciasto z dodatkiem orzechów i cynamonu jest niezwykle aromatyczne i smaczne.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 kg orzechy włoskie
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cynamon
0.50 kostka masło
0.50 szkl. mleko
1 szkl. śmietana
6 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. skórka z cytryny
1 szt. cukier waniliowy
8 łyżka cukier
5 łyżka miód
4 łyżka cukier puder
4 dag. drożdże
Przygotowanie
Rozrobić rozczyn, wstawić do lodówki. Masło stopić i ostudzić.
Do przesianej mąki wlać rozczyn, masło, wbić 3 jajka, dodać resztę cukru, skórkę z cytryny i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.
Orzechy posiekać. Pozostałe jajko rozbić i oddzielić żółtko od białka. Białka ubić na pianę z 2 łyżkami cukru pudru.
Miód wymieszać z orzechami, śmietaną i cukrem waniliowym. Dodać do piany.
Żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru i cynamonem. Ciasto wyłożyć na stół, rozwałkować na prostokątny placek. Rozdzielić na 2 połowy, każdą posmarować żółtkiem, wyłożyć masę orzechową. Oba kawałki zrulować. Formę z kominem natłuścić, posypać bułką tartą. Rolady ułożyć w formie odstawić na 30 min. Piec 1h w 200 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
391
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.