Babka tulipan
m7
Przepis pochodzi z książki s. Anastazji
Wartości odżywcze na porcję
Energia
560
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki s. Anastazji
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. kisiel wiśniowy
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka mak
0.50 szkl. oliwa
Przygotowanie
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 4 części.
Do jednej dodajemy kisiel wiśniowy.
Do drugiej części ciasta dodajemy budyń.
Do trzeciej części dodajemy kakao, a do czwartej - mak.
Ciasto wykładamy do formy na babkę porcjami.
Pieczemy godzinę w temp. 180*C.