Babka miodowa

m7
Babka miodowa

1

0 / 0

Klasyka gatunku - przepyszna babka na bazie miodu, nie za słodka, dla każdego w sam raz.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżeczka cynamon

300 g miód pszczeli

750 g mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szt. proszek do pieczenia

2 szt. goździki

1 szt. gałka muszkatołowa

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka rum

6 łyżka mleko

5 łyżka masło roślinne

1 łyżka cukier puder

10 dek. morele

10 dek. śliwki suszone

10 dek. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Do garnka włóż miód, masło, cukier i mleko. Całość rozpuść na niewielkim ogniu lekko mieszając.

2

Wystudź masę a następnie utrzyj ją z jajkami ? to dość czasochłonne i męczące zajęcie :-)

3

Do utartej masy dodaj rum oraz przyprawy: cynamon, starta gałka muszkatołowa, zmielone goździki.

4

W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Po wymieszaniu dodaj do przygotowanej wcześniej masy miodowej, całość dokładnie wymieszaj.

5

A teraz pokrój owoce w niedużą kosteczkę i obtocz je w mące. Tak przygotowane owoce dodaj do masy.

6

Pogotuj formę do pieczenia babki: wysmaruj ją tłuszczem (masło) oraz obsyp bułką tartą.

7

Włóż masę do formy i piecz w piekarniku około 30 minut. Po tym czasie przykryj formę i piecz kolejne 50 minut.

8

Wyjmij na tacę do ciasta, posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły