Babka miodowa
m7
Klasyka gatunku - przepyszna babka na bazie miodu, nie za słodka, dla każdego w sam raz.
1
0 / 0
Klasyka gatunku - przepyszna babka na bazie miodu, nie za słodka, dla każdego w sam raz.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. cynamon
300 g miód pszczeli
750 g mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1 szt. proszek do pieczenia
2 szt. goździki
1 szt. gałka muszkatołowa
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka rum
6 łyżka mleko
5 łyżka masło roślinne
1 łyżka cukier puder
10 dag. morele
10 dag. śliwki suszone
10 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Do garnka włóż miód, masło, cukier i mleko. Całość rozpuść na niewielkim ogniu lekko mieszając.
Wystudź masę a następnie utrzyj ją z jajkami ? to dość czasochłonne i męczące zajęcie :-)
Do utartej masy dodaj rum oraz przyprawy: cynamon, starta gałka muszkatołowa, zmielone goździki.
W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Po wymieszaniu dodaj do przygotowanej wcześniej masy miodowej, całość dokładnie wymieszaj.
A teraz pokrój owoce w niedużą kosteczkę i obtocz je w mące. Tak przygotowane owoce dodaj do masy.
Pogotuj formę do pieczenia babki: wysmaruj ją tłuszczem (masło) oraz obsyp bułką tartą.
Włóż masę do formy i piecz w piekarniku około 30 minut. Po tym czasie przykryj formę i piecz kolejne 50 minut.
Wyjmij na tacę do ciasta, posyp cukrem pudrem. Smacznego!