Babka miodowa

m7

Klasyka gatunku - przepyszna babka na bazie miodu, nie za słodka, dla każdego w sam raz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1079
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Klasyka gatunku - przepyszna babka na bazie miodu, nie za słodka, dla każdego w sam raz.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. cynamon
300 g miód pszczeli
750 g mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1 szt. proszek do pieczenia
2 szt. goździki
1 szt. gałka muszkatołowa
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka rum
6 łyżka mleko
5 łyżka masło roślinne
1 łyżka cukier puder
10 dag. morele
10 dag. śliwki suszone
10 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Do garnka włóż miód, masło, cukier i mleko. Całość rozpuść na niewielkim ogniu lekko mieszając.
Wystudź masę a następnie utrzyj ją z jajkami ? to dość czasochłonne i męczące zajęcie :-)
Do utartej masy dodaj rum oraz przyprawy: cynamon, starta gałka muszkatołowa, zmielone goździki.
W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Po wymieszaniu dodaj do przygotowanej wcześniej masy miodowej, całość dokładnie wymieszaj.
A teraz pokrój owoce w niedużą kosteczkę i obtocz je w mące. Tak przygotowane owoce dodaj do masy.
Pogotuj formę do pieczenia babki: wysmaruj ją tłuszczem (masło) oraz obsyp bułką tartą.
Włóż masę do formy i piecz w piekarniku około 30 minut. Po tym czasie przykryj formę i piecz kolejne 50 minut.
Wyjmij na tacę do ciasta, posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1079
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.