Babka miodowa

m7
Babka miodowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Klasyka gatunku - przepyszna babka na bazie miodu, nie za słodka, dla każdego w sam raz.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. cynamon

300 g miód pszczeli

750 g mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szt. proszek do pieczenia

2 szt. goździki

1 szt. gałka muszkatołowa

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka rum

6 łyżka mleko

5 łyżka masło roślinne

1 łyżka cukier puder

10 dag. morele

10 dag. śliwki suszone

10 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


Do garnka włóż miód, masło, cukier i mleko. Całość rozpuść na niewielkim ogniu lekko mieszając.

Wystudź masę a następnie utrzyj ją z jajkami ? to dość czasochłonne i męczące zajęcie :-)

Do utartej masy dodaj rum oraz przyprawy: cynamon, starta gałka muszkatołowa, zmielone goździki.

W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Po wymieszaniu dodaj do przygotowanej wcześniej masy miodowej, całość dokładnie wymieszaj.

A teraz pokrój owoce w niedużą kosteczkę i obtocz je w mące. Tak przygotowane owoce dodaj do masy.

Pogotuj formę do pieczenia babki: wysmaruj ją tłuszczem (masło) oraz obsyp bułką tartą.

Włóż masę do formy i piecz w piekarniku około 30 minut. Po tym czasie przykryj formę i piecz kolejne 50 minut.

Wyjmij na tacę do ciasta, posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1079

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

187

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły