Babka kawowa
Lubella
Babka kawowa to idealny wybór dla fanów intensywnych w smaku domowych wypieków. Jest puszysta, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Doskonale sprawdzi się zarówno na poranne śniadanie, deser po obiedzie, jak i świąteczny stół. Gotowa babka najlepiej smakuje z cukrem pudrem, jednak równie dobrze komponuje się z polewą czekoladową lub lukrem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
541
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babka kawowa to idealny wybór dla fanów intensywnych w smaku domowych wypieków. Jest puszysta, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Doskonale sprawdzi się zarówno na poranne śniadanie, deser po obiedzie, jak i świąteczny stół. Gotowa babka najlepiej smakuje z cukrem pudrem, jednak równie dobrze komponuje się z polewą czekoladową lub lukrem. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna lubella
1 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
250 g masło
5 łyżecz. kawa rozpuszczalna
Przygotowanie
Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać roztopione masło. Przesiać obie mąki i dodać do utartych żółtek.
Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Część ciasta włożyć do wysmarowanej formy, do pozostałej dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem.
Całość piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
541
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.