Babka kawowa
m7
Szybka i kolorowa babka.
0
0 / 0
Szybka i kolorowa babka.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
25 dek. masło
Przygotowanie
1
Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.
2
Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać roztopione masło.Przesiać obie mąki i dodać do utartych żółtek.
3
Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Część ciasta włożyć do wysmarowanej formy, do pozostałej dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem.
4
Całość piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.