Babka kawowa

Lubella
Babka kawowa

0

0 / 0

Babka kawowa to idealny wybór dla fanów intensywnych w smaku domowych wypieków. Jest puszysta, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Doskonale sprawdzi się zarówno na poranne śniadanie, deser po obiedzie, jak i świąteczny stół. Gotowa babka najlepiej smakuje z cukrem pudrem, jednak równie dobrze komponuje się z polewą czekoladową lub lukrem. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna lubella

1 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

250 g masło

5 łyżecz. kawa rozpuszczalna

Przygotowanie


1

Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.

2

Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać roztopione masło. Przesiać obie mąki i dodać do utartych żółtek.

3

Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Część ciasta włożyć do wysmarowanej formy, do pozostałej dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem.

4

Całość piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

541

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły