Babka kawowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka kawowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6824-1702057963473.jpeg&w=3840&q=75)
Szybka i kolorowa babka.
0
0 / 0
Szybka i kolorowa babka.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
25 dag. masło
Przygotowanie
1
Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.
2
Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać roztopione masło.Przesiać obie mąki i dodać do utartych żółtek.
3
Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Część ciasta włożyć do wysmarowanej formy, do pozostałej dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem.
4
Całość piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.