Babka kawowa

m7
Babka kawowa

0

0 / 0

Szybka i kolorowa babka.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

25 dek. masło

Przygotowanie


1

Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.

2

Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać roztopione masło.Przesiać obie mąki i dodać do utartych żółtek.

3

Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Część ciasta włożyć do wysmarowanej formy, do pozostałej dodać esencję kawową i wymieszać. Przełożyć na jasne ciasto i lekko wymieszać widelcem.

4

Całość piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły