Babka gotowana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka gotowana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973028144.jpeg&w=3840&q=75)
Gotowana babka to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów, a z polewą czekoladową smakuje najlepiej. Wypróbuj prostego przepisu na gotowaną babkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gotowana babka to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów, a z polewą czekoladową smakuje najlepiej. Wypróbuj prostego przepisu na gotowaną babkę.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kostka margaryna zwykła
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka proszek do pieczenia
1 łyżka ocet
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę.
Cukier, żółtka i margarynę zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet, cukier waniliowy i ponownie zmiksować.
Gotową jednolitą masę połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, gotować powoli 2 godziny w garnku pod przykryciem. Forma musi być zanurzona w wodzie na wysokości 3/4.