Babka drożdżowa z truskawkami

m7
Babka drożdżowa z  truskawkami

0

5 / 1

Babka jest bardzo smaczna i tania, nie może się nie udać :)

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.50 kostka drożdże

0.66 kostka masło

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.66 szkl. cukier

1 szkl. mleko

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. jaja kurze całe

1 łyżka cukier puder

1 łyżka tłuszcz

1 łyżka bułka tarta

20 dag. truskawki

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki i mleka aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na około 20 minut. Masło stop i przestudź.

2

Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Wbij jaja. Dodaj sól, resztę cukru, cukier waniliowy, zaczyn i pozostałe mleko. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło i owoce. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

3

Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni.

4

Piecz przez godzinę. Po wystudzeniu babkę posyp cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

390

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły