Babka cytrynowa naturalna
m7
Przepis mojej mamy - rewelacyjny i na każdą okazję, do kawy, na wielkanocny stół i nie tylko!
2
2.7 / 9
Przepis mojej mamy - rewelacyjny i na każdą okazję, do kawy, na wielkanocny stół i nie tylko!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szt. cytryna
4 szt. jaja kurze całe
8 łyżka cukier puder
30 dag. cukier
35 dag. mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj margarynę z żółtkami i cukrem (można mikserem).
Cytrynę wyszoruj ciepłą wodą, zetrzyj z niej skórkę, przekrój na połówki, wyciśnij z jednej sok i dodaj razem ze skórką do masy.
Do białek wsyp szczyptę soli, ubij na pianę i wymieszaj z masą.
Mąkę wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, posyp tartą bułką, wylej ciasto.
Piecz 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.
Pozostały sok z cytryny utrzyj z cukrem pudrem na lukier i ozdób wierzch wystudzonego ciasta.