Babka cytrynowa naturalna

m7
Babka cytrynowa naturalna

2

2.7 / 9

Przepis mojej mamy - rewelacyjny i na każdą okazję, do kawy, na wielkanocny stół i nie tylko!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 szt. cytryna

4 szt. jaja kurze całe

8 łyżka cukier puder

30 dek. cukier

35 dek. mąka pszenna tortowa lubella

Przygotowanie


1

Oddziel żółtka od białek. Utrzyj margarynę z żółtkami i cukrem (można mikserem).

2

Cytrynę wyszoruj ciepłą wodą, zetrzyj z niej skórkę, przekrój na połówki, wyciśnij z jednej sok i dodaj razem ze skórką do masy.

3

Do białek wsyp szczyptę soli, ubij na pianę i wymieszaj z masą.

4

Mąkę wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, posyp tartą bułką, wylej ciasto.

5

Piecz 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.

6

Pozostały sok z cytryny utrzyj z cukrem pudrem na lukier i ozdób wierzch wystudzonego ciasta.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły