Babka cytrynowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka cytrynowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977029747.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto, które warto wypróbować, czyli babka. Polecamy taką z nutą cytrynową - wykonasz ją błyskawicznie.
0
5 / 1
Ciasto, które warto wypróbować, czyli babka. Polecamy taką z nutą cytrynową - wykonasz ją błyskawicznie.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.25 łyżecz. aromat cytrynowy
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka proszek do pieczenia
20 dag. mąka lubella puszysta tortowa
10 dag. mąka ziemniaczana
20 dag. cukier
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać dodając stopione masło, cukier waniliowy i aromat do ciast.
Masę wymieszać i przelać do wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką pszenną blaszki.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.