Babka cytrynowa

m7
Babka cytrynowa

0

5 / 1

Ciasto, które warto wypróbować, czyli babka. Polecamy taką z nutą cytrynową - wykonasz ją błyskawicznie.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.25 łyżeczka aromat cytrynowy

6 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier waniliowy

1 łyżka proszek do pieczenia

20 dek. mąka lubella puszysta tortowa

10 dek. mąka ziemniaczana

20 dek. cukier

25 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

2

Dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać dodając stopione masło, cukier waniliowy i aromat do ciast.

3

Masę wymieszać i przelać do wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką pszenną blaszki.

4

Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

5

Babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły