Babeczki ze szpinakiem na słodko
kontakt_6
Babeczki ze szpinakiem na słodko to propozycja na przygotowanie z pozoru prostego deseru, ale z dodatkiem zdrowego szpinaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
453
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babeczki ze szpinakiem na słodko to propozycja na przygotowanie z pozoru prostego deseru, ale z dodatkiem zdrowego szpinaku.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
130 g jogurt naturalny
80 g masło roztopione
2 szt. jaja l
100 g cukier drobny
150 g mąka lubella puszysta tortowa
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
75 g szpinak baby
2 łyżka kakao decomorreno
250 śmietana kremówka 36%
5 łyżka serek mascarpone
4 szt. truskawki
Przygotowanie
Zblenderować: jogurt, masło i szpinak. Zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki. Dodać jajka, cukier i roztrzepać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i wyjąć z foremek.
W między czasie ubić śmietankę na sztywną pianę. Kolejno dodać mascarpone, kakao i cukier puder. Wymieszać.
Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką okrągłą tylką i wycisnąć krem na babeczki. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
453
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.