Babeczki ze szpinakiem na słodko

kontakt_6
Babeczki ze szpinakiem na słodko

0

0 / 0

Babeczki ze szpinakiem na słodko to propozycja na przygotowanie z pozoru prostego deseru, ale z dodatkiem zdrowego szpinaku.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

130 g jogurt naturalny

80 g masło roztopione

2 szt. jaja l

100 g cukier drobny

150 g mąka lubella puszysta tortowa

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

75 g szpinak baby

2 łyżka kakao decomorreno

250 śmietana kremówka 36%

5 łyżka serek mascarpone

4 szt. truskawki

Przygotowanie


1

Zblenderować: jogurt, masło i szpinak. Zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki. Dodać jajka, cukier i roztrzepać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

2

Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do uzyskania gładkiego ciasta.

3

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

4

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i wyjąć z foremek.

5

W między czasie ubić śmietankę na sztywną pianę. Kolejno dodać mascarpone, kakao i cukier puder. Wymieszać.

6

Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką okrągłą tylką i wycisnąć krem na babeczki. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły