Babeczki z masą poziomkową

m7
Babeczki z masą poziomkową

1

0 / 0

Przepis mojej teściowej:-)Pyszna propozycja do herbaty.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

2 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka śmietana

30 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. margaryna zwykła

4 dek. cukier

15 dek. cukier puder

20 dek. poziomki

Przygotowanie


1

Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usuwając szypułki.

2

Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć margarynę i szerokim nożem dokładnie posiekać.

3

Dodać cukier, jajko i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i szybko połączyć. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na 20 minut.

4

Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki i włożyć do małych foremek wyrównując brzegi. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 C).

5

Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałożyć na nie do środka bitą śmietanę, na wierzch poziomki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły