Babeczki z masą poziomkową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babeczki z masą poziomkową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2460-1702057627210.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis mojej teściowej:-)Pyszna propozycja do herbaty.
1
0 / 0
Przepis mojej teściowej:-)Pyszna propozycja do herbaty.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka śmietana
30 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. margaryna zwykła
4 dag. cukier
15 dag. cukier puder
20 dag. poziomki
Przygotowanie
Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usuwając szypułki.
Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć margarynę i szerokim nożem dokładnie posiekać.
Dodać cukier, jajko i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i szybko połączyć. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na 20 minut.
Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki i włożyć do małych foremek wyrównując brzegi. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 C).
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałożyć na nie do środka bitą śmietanę, na wierzch poziomki.