0

Składniki

250 Gramów
mąka pszenna tortowa
125 Gramów
masło
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
gotowa masa kajmakowa
5 Łyżek
cukier
2 Łyżki
masło
10 Dekagramów
płatki migdałowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko.
  2. Posiekać nożem a potem szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Foremki wysmarować tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200*.
  6. Babeczki piec około 15-20 minut.
  7. Po wyjęciu odczekać aż nieco ostygną i wyjąć z foremek. Babeczki napełnić gotową masą kajmakową, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe.

Opis

Idealne do kawy oraz na spotkania z rodziną.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Przepis
Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto drożdżowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!