Babeczki z masą kajmakową i migdałami
m7
Idealne do kawy oraz na spotkania z rodziną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne do kawy oraz na spotkania z rodziną.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa
125 g masło
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. gotowa masa kajmakowa
5 łyżka cukier
2 łyżka masło
10 dag. płatki migdałowe
Przygotowanie
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko.
Posiekać nożem a potem szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Foremki wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki.
Piekarnik rozgrzać do 200*.
Babeczki piec około 15-20 minut.
Po wyjęciu odczekać aż nieco ostygną i wyjąć z foremek. Babeczki napełnić gotową masą kajmakową, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.