0

Składniki

250 Gramów
mąka pszenna tortowa
125 Gramów
masło
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
Gotowa masa kajmakowa
5 Łyżek
cukier
2 Łyżki
masło
10 Dekagramów
płatki migdałowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko.
  2. Posiekać nożem a potem szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Foremki wysmarować tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200*.
  6. Babeczki piec około 15-20 minut.
  7. Po wyjęciu odczekać aż nieco ostygną i wyjąć z foremek. Babeczki napełnić gotową masą kajmakową, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe.

Opis

Idealne do kawy oraz na spotkania z rodziną.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto drożdżowe

Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!