Babeczki z kremem budyniowym i owocami.
m7
Idealne do kawy oraz rodzinne spotkania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
270
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne do kawy oraz rodzinne spotkania.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa
125 g masło
250 g margaryna
2 szkl. mleko
1 szt. jajko
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. galaretka
5 szt. ananas
5 szt. brzoskwine w syropie
5 łyżka cukier
2 łyżka masło
5 łyżka cukier
Przygotowanie
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko.
Posiekać nożem a potem szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Foremki wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki.
Piekarnik rozgrzać do 200*.
Babeczki piec około 15-20 minut.
Po wyjęciu odczekać aż nieco ostygną i wyjąć z foremek.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, osłodzić pięcioma łyżkami cukru. Wystudzić. Utrzeć margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń.
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Po stężeniu pokroić ją w kostkę.
Wystudzone babeczki napełnić kremem i ozdobić owocami oraz galaretką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
270
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.