Babeczki z kremem budyniowym i owocami.

m7
Babeczki z kremem budyniowym i owocami.

Średnia 0 / 0

Oceń!

Idealne do kawy oraz rodzinne spotkania.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa

125 g masło

250 g margaryna

2 szkl. mleko

1 szt. jajko

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. galaretka

5 szt. ananas

5 szt. brzoskwine w syropie

5 łyżka cukier

2 łyżka masło

5 łyżka cukier

Przygotowanie


Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko.

Posiekać nożem a potem szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Foremki wysmarować tłuszczem.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki.

Piekarnik rozgrzać do 200*.

Babeczki piec około 15-20 minut.

Po wyjęciu odczekać aż nieco ostygną i wyjąć z foremek.

Masa budyniowa:

Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, osłodzić pięcioma łyżkami cukru. Wystudzić. Utrzeć margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń.

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Po stężeniu pokroić ją w kostkę.

Wystudzone babeczki napełnić kremem i ozdobić owocami oraz galaretką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

270

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły