Babeczki walentynkowe Dla Niej i Dla Niego z kremem straciatella
gosia.pankiewicz
Na romantyczne okazje dla dwojga polecam kakaowe babeczki z dżemem truskawkowym zwieńczone pysznym kremem straciatella z dodatkiem płatków Lubella Corn Flakes Kakao i miód.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Na romantyczne okazje dla dwojga polecam kakaowe babeczki z dżemem truskawkowym zwieńczone pysznym kremem straciatella z dodatkiem płatków Lubella Corn Flakes Kakao i miód.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
1 szkl. mąka puszysta poznańska lubella
1 szkl. płatki lubella corn flakes kakao i miód
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
125 g masło
50 g czekolada gorzka
4 łyżka cukier
2 szt. jaja l
500 g serek mascarpone
1 łyżecz. cukier puder
2 szt. masa marcepanowa
24 szt. cukrowe oczy
Przygotowanie
Babeczki: Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do ciepłej masy dodajemy dżem, cukier i jajka. Miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do papilotek na muffinki do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.
Krem straciatella: Płatki Corn Flakes kakao i miód rozgniatamy na mniejsze kawałki. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy rozdrobnione płatki i miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Z masy marcepanowej wycinamy serduszka, muszki i kokardki, a następnie doklejamy cukrowe oczy. Od spodu każdego serduszka doklejamy wykałaczkę i przy jej pomocy umieszczamy na babeczkach
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.