Babeczki walentynkowe Dla Niej i Dla Niego z kremem straciatella

gosia.pankiewicz
Babeczki walentynkowe Dla Niej i Dla Niego z kremem straciatella

1

0 / 0

Na romantyczne okazje dla dwojga polecam kakaowe babeczki z dżemem truskawkowym zwieńczone pysznym kremem straciatella z dodatkiem płatków Lubella Corn Flakes Kakao i miód.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

1 szkl. mąka puszysta poznańska lubella

1 szkl. płatki lubella corn flakes kakao i miód

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka proszek do pieczenia

125 g masło

50 g czekolada gorzka

4 łyżka cukier

2 szt. jaja l

500 g serek mascarpone

1 łyżeczka cukier puder

2 szt. masa marcepanowa

24 szt. cukrowe oczy

Przygotowanie


1

Babeczki: Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do ciepłej masy dodajemy dżem, cukier i jajka. Miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do papilotek na muffinki do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

2

Krem straciatella: Płatki Corn Flakes kakao i miód rozgniatamy na mniejsze kawałki. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy rozdrobnione płatki i miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Z masy marcepanowej wycinamy serduszka, muszki i kokardki, a następnie doklejamy cukrowe oczy. Od spodu każdego serduszka doklejamy wykałaczkę i przy jej pomocy umieszczamy na babeczkach

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły