Babeczki szpinakowe z kremem czekoladowym
decomorreno
Przedstawiamy rozkosznie zielono - kakaowe babeczki szpinakowe! Puszyste i mięciutkie o aksamitnie czekoladowym smaku przełamanym nutką cytryny. Smakują i wyglądają bajecznie, niczym zerwane wprost z wiosennej rabatki. Zdecydowanie mają w sobie „to coś”, sprawiają, że na ich widok dosłownie chce się powiedzieć UAU!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
425
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Przedstawiamy rozkosznie zielono - kakaowe babeczki szpinakowe! Puszyste i mięciutkie o aksamitnie czekoladowym smaku przełamanym nutką cytryny. Smakują i wyglądają bajecznie, niczym zerwane wprost z wiosennej rabatki. Zdecydowanie mają w sobie „to coś”, sprawiają, że na ich widok dosłownie chce się powiedzieć UAU!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
120 g szpinak
70 olej słonecznikowy
125 mleko
1 łyżka sok z cytryny
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.75 szkl. cukier
0.50 szkl. wiórki kokosowe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
200 g masło
35 g kakao decomorreno
1.50 szkl. cukier puder
60 mleko
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 170°C, formę na 12 babeczek wyłóż papilotkami.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli).
W blenderze umieść wszystkie mokre składniki na babeczki (mleko, sok z cytryny, olej oraz szpinak). Zblenduj na gładko.
Składniki mokre połącz z suchymi, następnie gotowym ciastem wypełnij foremki na babeczki. Piecz przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie w misie ubij na puszysty krem masło. W następnej kolejności - dodawaj do niego stopniowo cukier puder, kakao oraz dolewaj mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki. Gotowy deser możesz podawać od razu po przygotowaniu lub lekko schłodzony w lodówce.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
425
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten