Babeczki pełnoziarniste
Lubella
Łatwy przepis na smaczne i zdrowe babeczki! Są puszyste, miękkie, aromatyczne i świetnie sprawdzą się do dekorowania. Dzięki mące pełnoziarnistej mają więcej błonnika i wartości odżywczych, a ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z tym każdy – nawet początkujący kucharz! To doskonała przekąska na śniadanie, drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
750
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
173
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łatwy przepis na smaczne i zdrowe babeczki! Są puszyste, miękkie, aromatyczne i świetnie sprawdzą się do dekorowania. Dzięki mące pełnoziarnistej mają więcej błonnika i wartości odżywczych, a ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z tym każdy – nawet początkujący kucharz! To doskonała przekąska na śniadanie, drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy.
10
Składniki
35 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
180 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
50 g ksylitol
2 szt. jajka kurze
120 ml mleko rośline
70 g olej roślinny
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę na babeczki i wyłóż ją papilotkami lub natłuść foremki olejem.
W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol i szczyptę soli.
W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Powoli wlej mokre składniki do suchych, delikatnie mieszając, aż masa będzie jednolita. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników. Jeśli chcesz, dodaj orzechy lub kawałki czekolady.
Rozdziel ciasto równomiernie między foremki, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18-20 minut, aż babeczki będą sprężyste, a włożony do środka patyczek wyjdzie suchy.
Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw na 5 minut w formie, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
750
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
173
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka