Babeczki na spodzie resztkowym z musem i bitą śmietaną

AniaStawowa
Babeczki na spodzie resztkowym z musem i bitą śmietaną

0

0 / 0

Święta to czas różnych smakołyków, ale i też czas kiedy wiele produktów się marnuje. Ja po świętach staram się wykorzystać czekolady, pootwierane mikołaje, bałwanki i wszelakiego rodzaju kruche ciastka czy pierniki.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

125 g masło roślinne

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

5 szt. ciastka kruche

5 szt. pierniki

1 szt. jaja l

1 łyżka miód pszczeli

150 g czekolada

200 śmietana 36%

400 śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

U mnie zostało trochę ciastek kruchych i pierniczków, więc to miksujemy na pyłek maszynką z ostrzem typu blender (coś z małymi oczkami jak do orzechów). Miałki proszek dajemy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy by ciasto było zwarte. Czasem może być potrzebne dodanie większej ilości mąki. To zależy od wielkości jajka i ciastek których użyjemy.

2

Nastepnie wylepiamy ciastem metalowe foremki (moje mają 6 cm średnicy). Pieczemy je w 180 st C około 15 minut do mocnego zrumienienia się. Wyjmujemy ciepłe z foremek na specjalną kratkę by wystygły.

3

Mus: Do garnka wlewamy śmietankę. Dodajemy czekoladowe bałwanki i mikołaje (co mamy, co nam zalega). Musimy je zważyć by gramy się zgadzały. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się czekolady. Musem napełniamy nawet ciepłe babeczkowe foremki.

4

Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. Dekorujemy babeczki niewielkim kleksem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły