Babeczki na spodzie resztkowym z musem i bitą śmietaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AniaStawowa
![Babeczki na spodzie resztkowym z musem i bitą śmietaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975740644.jpeg&w=3840&q=75)
Święta to czas różnych smakołyków, ale i też czas kiedy wiele produktów się marnuje. Ja po świętach staram się wykorzystać czekolady, pootwierane mikołaje, bałwanki i wszelakiego rodzaju kruche ciastka czy pierniki.
0
0 / 0
Święta to czas różnych smakołyków, ale i też czas kiedy wiele produktów się marnuje. Ja po świętach staram się wykorzystać czekolady, pootwierane mikołaje, bałwanki i wszelakiego rodzaju kruche ciastka czy pierniki.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
125 g masło roślinne
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
5 szt. ciastka kruche
5 szt. pierniki
1 szt. jaja l
1 łyżka miód pszczeli
150 g czekolada
200 śmietana 36%
400 śmietana 36%
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
U mnie zostało trochę ciastek kruchych i pierniczków, więc to miksujemy na pyłek maszynką z ostrzem typu blender (coś z małymi oczkami jak do orzechów). Miałki proszek dajemy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy by ciasto było zwarte. Czasem może być potrzebne dodanie większej ilości mąki. To zależy od wielkości jajka i ciastek których użyjemy.
Nastepnie wylepiamy ciastem metalowe foremki (moje mają 6 cm średnicy). Pieczemy je w 180 st C około 15 minut do mocnego zrumienienia się. Wyjmujemy ciepłe z foremek na specjalną kratkę by wystygły.
Mus: Do garnka wlewamy śmietankę. Dodajemy czekoladowe bałwanki i mikołaje (co mamy, co nam zalega). Musimy je zważyć by gramy się zgadzały. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się czekolady. Musem napełniamy nawet ciepłe babeczkowe foremki.
Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. Dekorujemy babeczki niewielkim kleksem.