Babeczki Mikołajki z kremem budyniowym

decomorreno
Babeczki Mikołajki z kremem budyniowym

Średnia 5 / 5

Oceń!

Dzisiaj przepis na bożonarodzeniowe rozpływające się w ustach babeczki. Połączenie chrupkiego ciasta kakaowego, kremu budyniowego oraz świeżych truskawek tworzy idealną kompozycję smaków. Do tego babeczki są proste w wykonaniu i pięknie się prezentują na świątecznym stole.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

180 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

120 g masło

20 g cukier puder

1 szczyp. sól

1 szt. budyń śmietankowy

400 mleko uht 3,2%

12 szt. truskawki

Przygotowanie


Wymieszaj mąkę, kakao oraz cukier i szczyptę soli. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.

Następnie szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i wykrój koła. Wylep foremki na kruche babeczki. Włóż je ponownie do lodówki.

Rozgrzej piekarniki do 180 C. Przed włożeniem do piekarnika nakłuj widelcem dno babeczek. Piecz przez około 12 minut. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko ostygnie - delikatnie wyjmij je z foremek.

Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Wypełnij babeczki kremem, następnie ułóż truskawki (bez szypułek). Wierzch udekoruj budyniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

166

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły