Babeczki Mikołajki z kremem budyniowym
decomorreno
Dzisiaj przepis na bożonarodzeniowe rozpływające się w ustach babeczki. Połączenie chrupkiego ciasta kakaowego, kremu budyniowego oraz świeżych truskawek tworzy idealną kompozycję smaków. Do tego babeczki są proste w wykonaniu i pięknie się prezentują na świątecznym stole.
0
5 / 5
Dzisiaj przepis na bożonarodzeniowe rozpływające się w ustach babeczki. Połączenie chrupkiego ciasta kakaowego, kremu budyniowego oraz świeżych truskawek tworzy idealną kompozycję smaków. Do tego babeczki są proste w wykonaniu i pięknie się prezentują na świątecznym stole.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
180 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g kakao decomorreno
120 g masło
20 g cukier puder
1 szcz. sól
1 szt. budyń śmietankowy
400 mleko uht 3,2%
12 szt. truskawki
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, kakao oraz cukier i szczyptę soli. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.
Następnie szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i wykrój koła. Wylep foremki na kruche babeczki. Włóż je ponownie do lodówki.
Rozgrzej piekarniki do 180 C. Przed włożeniem do piekarnika nakłuj widelcem dno babeczek. Piecz przez około 12 minut. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko ostygnie - delikatnie wyjmij je z foremek.
Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Wypełnij babeczki kremem, następnie ułóż truskawki (bez szypułek). Wierzch udekoruj budyniem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten