Babeczki marchewkowo - orzechowe

konkurs
Babeczki marchewkowo - orzechowe

0

0 / 0

Pyszne kakaowe babeczki z kremem z białej czekolady.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

165 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g cukier

120 olej

3 szt. jaja l

85 g marchewka

40 g orzechy włoskie posiekane

1 łyżka cynamon

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

150 śmietanka 36%

150 g biała czekolada

0.50 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia.

2

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinna zwiększyć swoją objętość 2 - 3 krotnie. Do ubitej masy niewielkim strumieniem wlać olej, cały czas ubijając.

3

Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz sól, delikatnie wymieszać.

4

Dodać marchew oraz orzechy, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

5

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą z nich wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.

6

Śmietankę podgrzać, uważając by jej nie zagotować. Do ciepłej śmietanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady, przestudzić. Przestudzoną śmietanę włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Następnie ubić na sztywno, dodać cynamon, wymieszać.

7

Przestudzone babeczki ozdobić kremem i posypać odrobiną cynamonu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły