Babeczki makowo-krówkowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MalgorzataRyszkiewicz
![Babeczki makowo-krówkowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976185706.jpeg&w=3840&q=75)
Idealne na święta!
0
0 / 0
Idealne na święta!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
50 g cukier kryształ
400 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło śmietankowe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. żółtka jaja kurzego
850 g masa makowa
400 g gotowa masa krówkowa
1 łyżka śmietana 18%
3 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
1
Mąkę przesiewam. Dodaję proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło, żółtka, śmietanę i kakao.
2
Zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dodaję odrobinę wody.
3
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką. Wylepiam nim foremki do babeczek.
4
Napełniam je masą makową. Piekę przez około 20 minut w temp. 180 na złoty kolor. Studzę.
5
Schłodzoną masę krówkową przekładam do szprycy i dekoruje nią babeczki.