Babeczki makowo-krówkowe

MalgorzataRyszkiewicz

Idealne na święta!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
376
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne na święta!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
50 g cukier kryształ
400 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło śmietankowe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. żółtka jaja kurzego
850 g masa makowa
400 g gotowa masa krówkowa
1 łyżka śmietana 18%
3 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Mąkę przesiewam. Dodaję proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło, żółtka, śmietanę i kakao.
Zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dodaję odrobinę wody.
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką. Wylepiam nim foremki do babeczek.
Napełniam je masą makową. Piekę przez około 20 minut w temp. 180 na złoty kolor. Studzę.
Schłodzoną masę krówkową przekładam do szprycy i dekoruje nią babeczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
376
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.