Babeczki Dextera

Lubella

Szukasz deseru, który zachwyci wyglądem i smakiem? Babeczki Dextera to klasyk na Halloween z dreszczykiem – wilgotne, czekoladowe muffiny ozdobione malinowym sosem i kawałkami jadalnego szkła z landrynek. Wyglądają jak prosto z laboratorium Dextera, a smakują obłędnie – połączenie czekolady, bitej śmietany i świeżych malin to pewniak, który podbije każde przyjęcie halloweenowe – idealnie sprawdzą się na imprezie w pracy, domówce, szkolnym balu lub jako efektowny deser po kolacji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz deseru, który zachwyci wyglądem i smakiem? Babeczki Dextera to klasyk na Halloween z dreszczykiem – wilgotne, czekoladowe muffiny ozdobione malinowym sosem i kawałkami jadalnego szkła z landrynek. Wyglądają jak prosto z laboratorium Dextera, a smakują obłędnie – połączenie czekolady, bitej śmietany i świeżych malin to pewniak, który podbije każde przyjęcie halloweenowe – idealnie sprawdzą się na imprezie w pracy, domówce, szkolnym balu lub jako efektowny deser po kolacji.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g mąka pszenna lubella
100 g cukier
25 g kakao
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
60 g masło
50 g ciemna czekolada
2 szt. jaja
50 ml mleko
50 g niebieskie landrynki ice
150 ml śmietana kremowa 30%
1 łyżecz. fix do śmietany
Sos malinowy
100 g maliny świeże
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C i przygotować foremki na babeczki (papilotki).
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mleko i rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Stopniowo dodać suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 18–22 minuty do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić całkowicie.
Landrynki pokruszyć na mniejsze kawałki i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez 5–6 minut, aż landrynki się roztopią.
Wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu połamać na kawałki przypominające szkło.
Schłodzoną śmietanę ubić z fixem na sztywno.
Maliny podgrzać z cukrem w małym garnku, aż puszczą sok.
Przecedzić przez sitko, aby oddzielić pestki, zachowując gęsty sos.
Na wierzch ostudzonych babeczek nałożyć ubitą śmietanę.
Wbić w śmietanę kawałki jadalnego szkła.
Skropić sosem malinowym, imitując krew.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.