Babeczki Dextera

Lubella
Babeczki Dextera

0

0 / 0

Szukasz deseru, który zachwyci wyglądem i smakiem? Babeczki Dextera to klasyk na Halloween z dreszczykiem – wilgotne, czekoladowe muffiny ozdobione malinowym sosem i kawałkami jadalnego szkła z landrynek. Wyglądają jak prosto z laboratorium Dextera, a smakują obłędnie – połączenie czekolady, bitej śmietany i świeżych malin to pewniak, który podbije każde przyjęcie halloweenowe – idealnie sprawdzą się na imprezie w pracy, domówce, szkolnym balu lub jako efektowny deser po kolacji.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g mąka pszenna lubella

100 g cukier

25 g kakao

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

60 g masło

50 g ciemna czekolada

2 szt. jaja

50 ml mleko

50 g niebieskie landrynki ice

150 ml śmietana kremowa 30%

1 łyżecz. fix do śmietany

Sos malinowy

100 g maliny świeże

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik do 180°C i przygotować foremki na babeczki (papilotki).

2

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mleko i rozpuszczoną czekoladę z masłem.

3

Stopniowo dodać suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 18–22 minuty do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić całkowicie.

4

Landrynki pokruszyć na mniejsze kawałki i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Piec w 180°C przez 5–6 minut, aż landrynki się roztopią.

6

Wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu połamać na kawałki przypominające szkło.

7

Schłodzoną śmietanę ubić z fixem na sztywno.

8

Maliny podgrzać z cukrem w małym garnku, aż puszczą sok.

9

Przecedzić przez sitko, aby oddzielić pestki, zachowując gęsty sos.

10

Na wierzch ostudzonych babeczek nałożyć ubitą śmietanę.

11

Wbić w śmietanę kawałki jadalnego szkła.

12

Skropić sosem malinowym, imitując krew.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły