Babeczki czekoladowe z orzechowym przybraniem
m7
Szybkie i proste do wykonania pyszne, czekoladowe babeczki z orzechami. Te babeczki można dekorować dowolnie np. czekoladą i orzechami lub świeżymi owocami.
3
0 / 0
Szybkie i proste do wykonania pyszne, czekoladowe babeczki z orzechami. Te babeczki można dekorować dowolnie np. czekoladą i orzechami lub świeżymi owocami.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 łyżeczka sól
1 łyżeczka esencja waniliowa
90 g czekolada gorzka
225 g mąka pszenna
125 g masło
220 g cukier
125 g śmietana
1 szkl. maliny
1 szkl. orzechy laskowe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. nutella
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotować 30 papierowych foremek do pieczenia.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, proszek i sól.
W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuścić gorzką czekoladę.
W średniej misce mikserem na najwyższej prędkości utrzeć masło i cukier na gładką, jasną masę. Dodać jajka, rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę i esencję waniliową.
Dodać wcześniej wymieszaną mąkę i śmietanę.
Rozłożyć ciasto do foremek (2/3 wysokości) i piec około 15-20 minut. Po ich ostudzeniu dekorować wedle uznania.