Babeczki czapki Mikołaja
Lubella
Babeczki czapki Mikołaja to idealny deser na święta, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wilgotne ciasto czekoladowe w połączeniu z kremem mascarpone świetnie sprawdzi się na świątecznych spotkaniach, kolacji wigilijnej czy do kubka gorącego kakao. Babeczki nie tylko pięknie wyglądają, ale też zachwycają smakiem, idealnie wpisując się w świąteczny klimat. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babeczki czapki Mikołaja to idealny deser na święta, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wilgotne ciasto czekoladowe w połączeniu z kremem mascarpone świetnie sprawdzi się na świątecznych spotkaniach, kolacji wigilijnej czy do kubka gorącego kakao. Babeczki nie tylko pięknie wyglądają, ale też zachwycają smakiem, idealnie wpisując się w świąteczny klimat. Życzymy smacznego!
14
Składniki
80 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka pszenna lubella
0.75 szkl. cukier
1 łyżecz. cukier wanilinowy
3 łyżka kakao decomorreno
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
2 szt. jaja
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. olej roślinny
0.50 szkl. gorąca woda
Krem
250 ml śmietanka 30%
250 g serek mascarpone
2 łyżka cukier puder
1 szt. czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na babeczki, wykładając je papierowymi papilotkami.
W misce połącz suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól.
W oddzielnej misce ubij jajka, dodaj mleko, olej i gorącą wodę, mieszając do połączenia.
Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając delikatnie do uzyskania gładkiej masy.
Nałóż ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietankę na sztywno, dodaj mascarpone oraz cukier puder. Całość krótko zmieszaj do połączenia.
Podziel krem na dwie części. Jedną zabarw barwnikiem na czerwono, drugą pozostaw białą.
Wykorzystaj worki cukiernicze, aby uformować na babeczkach krem w kształcie czapek mikołaja. Najpierw nałóż czerwony krem na kształt stożka, następnie dodaj białą „lamówkę” i „pompon” .
Gotowe babeczki przechowuj w lodówce do chwili podania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.