Baba Zebra

m7
Baba Zebra

1

3 / 1

Babka zebra to proste i szybkie ciasto, które po przekrojeniu wygląda bardzo interesująco. Z dodatkiem polewy czekoladowej świetnie pasuje do kawy.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 olej rzepakowy uniwersalny

125 woda mineralna gazowana

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

7 szt. jaja kurze całe

1 szt. polewa czekoladowa

1 łyżka proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Jaja z cukrem zmiksować na puszysta masę.

2

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i olej.

3

Miksować, aż do momentu pojawienia się pęcherzy powietrza.

4

Na wysmarowaną formę z kominkiem wylać część ciasta. Do reszty dodać dwie łyżki kakao i wymieszać.

5

Wylać na białą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piec 45 minut.

6

Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

278

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły