Baba Zebra
m7
Babka zebra to proste i szybkie ciasto, które po przekrojeniu wygląda bardzo interesująco. Z dodatkiem polewy czekoladowej świetnie pasuje do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 1
Babka zebra to proste i szybkie ciasto, które po przekrojeniu wygląda bardzo interesująco. Z dodatkiem polewy czekoladowej świetnie pasuje do kawy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
250 olej rzepakowy uniwersalny
125 woda mineralna gazowana
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
7 szt. jaja kurze całe
1 szt. polewa czekoladowa
1 łyżka proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Jaja z cukrem zmiksować na puszysta masę.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i olej.
Miksować, aż do momentu pojawienia się pęcherzy powietrza.
Na wysmarowaną formę z kominkiem wylać część ciasta. Do reszty dodać dwie łyżki kakao i wymieszać.
Wylać na białą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piec 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.