Baba wielkanocna
m7
Urozmaicona rumem i ekstraktem waniliowym, bardzo puszysta typowa baba wielkanocna z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Warto wypróbować i sprawdzić taki wariant babki wielkanocnej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
195
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Urozmaicona rumem i ekstraktem waniliowym, bardzo puszysta typowa baba wielkanocna z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Warto wypróbować i sprawdzić taki wariant babki wielkanocnej.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kostka masło
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mleko
0.50 szkl. rodzynki
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. kieliszek rumu
1 szt. ekstrakt waniliowy
50 dag. mąka pszenna tortowa
7 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami mleka.
Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jaja ubić z cukrem.
Rodzynki zalać wrzątkiem, potem odlać wodę i dolać rum.
Do rozczynu dodać ubite żółtka, przesianą mąkę i resztę mleka.
Wyrobić.
Dodać roztopiony tłuszcz, rodzynki, rum i ekstrakt waniliowy.
Porządnie wyrobić, jeśli jest zbyt lejące podsypać mąką.
Pozostawić do wyrośnięcia w formie.
Piec 45 minut w 180 st. C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
195
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.