Baba wielkanocna

m7
Baba wielkanocna

0

0 / 0

Urozmaicona rumem i ekstraktem waniliowym, bardzo puszysta typowa baba wielkanocna z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Warto wypróbować i sprawdzić taki wariant babki wielkanocnej.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kostka masło

0.50 szkl. cukier

0.75 szkl. mleko

0.50 szkl. rodzynki

5 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. kieliszek rumu

1 szt. ekstrakt waniliowy

50 dag. mąka pszenna tortowa

7 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami mleka.

2

Odstawić do wyrośnięcia.

3

Żółtka i jaja ubić z cukrem.

4

Rodzynki zalać wrzątkiem, potem odlać wodę i dolać rum.

5

Do rozczynu dodać ubite żółtka, przesianą mąkę i resztę mleka.

6

Wyrobić.

7

Dodać roztopiony tłuszcz, rodzynki, rum i ekstrakt waniliowy.

8

Porządnie wyrobić, jeśli jest zbyt lejące podsypać mąką.

9

Pozostawić do wyrośnięcia w formie.

10

Piec 45 minut w 180 st. C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

195

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły