0

Składniki

0.5 Kostki
masło extra
0.5 Szklanki
cukier
0.75 Szklanki
mleko
0.5 Szklanki
rodzynki
5 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Kieliszek rumu
1 Sztuka
ekstrakt waniliowy
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
7 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki i 3 łyżkami mleka.
  2. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Żółtka i jaja ubić z cukrem.
  4. Rodzynki zalać wrzątkiem, potem odlać wodę i dolać rum.
  5. Do rozczynu dodać ubite żółtka, przesianą mąkę i resztę mleka.
  6. Wyrobić.
  7. Dodać roztopiony tłuszcz, rodzynki, rum i ekstrakt waniliowy.
  8. Porządnie wyrobić, jeśli jest zbyt lejące podsypać mąką.
  9. Pozostawić do wyrośnięcia w formie.
  10. Piec 45 minut w 180 c.

Opis

Urozmaicona rumem, i ekstraktem waniliowym, bardzo puszysta typowa baba wielkanocna

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Keks

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Murzynek z pomarańczą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Murzynek z pomarańczą

Pączki migdałowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!