Baba wielkanocna
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Baba wielkanocna](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976460552.jpeg&w=3840&q=75)
Urozmaicona rumem i ekstraktem waniliowym, bardzo puszysta typowa baba wielkanocna z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Warto wypróbować i sprawdzić taki wariant babki wielkanocnej.
0
0 / 0
Urozmaicona rumem i ekstraktem waniliowym, bardzo puszysta typowa baba wielkanocna z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Warto wypróbować i sprawdzić taki wariant babki wielkanocnej.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kostka masło
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mleko
0.50 szkl. rodzynki
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. kieliszek rumu
1 szt. ekstrakt waniliowy
50 dag. mąka pszenna tortowa
7 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami mleka.
Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jaja ubić z cukrem.
Rodzynki zalać wrzątkiem, potem odlać wodę i dolać rum.
Do rozczynu dodać ubite żółtka, przesianą mąkę i resztę mleka.
Wyrobić.
Dodać roztopiony tłuszcz, rodzynki, rum i ekstrakt waniliowy.
Porządnie wyrobić, jeśli jest zbyt lejące podsypać mąką.
Pozostawić do wyrośnięcia w formie.
Piec 45 minut w 180 st. C.